Timovi HMS-a tijekom turističke sezone ukupno zbrinuli 687 hitnih pacijenta

Tijekom 75 dana ovogodišnje turističke sezone dodatni prometni timovi hitne medicinske službe (HMS) zbrinuli su ukupno 524 pacijenta u 375 intervencija, dok je tim HMS-a smješten u zračnoj bazi Divulje kod Splita u evidentiranih 137 hitnih zračnih medicinskih prijevoza helikopterom Ministarstva obrane zbrinuo 163 hitna pacijenta.

Prema podacima kojima raspolaže Hrvatski zavod za hitnu medicinu ove je godine na mjestu događaja hitno zbrinuta 271 osoba, a isti broj pacijenta prevezen je na bolnički hitni prijem radi daljnjeg kirurškog liječenja. Osim stradalih u prometnim nesrećama, dodatni timovi HMS-a zbrinuli su i 253 pacijenta s drugim hitnim stanjima koji su se zatekli na hrvatskim cestama. Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto nesreće tijekom protekle turističke sezone iznosilo je 16 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 47 minuta, što znači da su pacijenti zbrinuti unutar „zlatnog sata“.

Velik broj turista na hrvatskoj obali, ali i u njezinim kontinentalnim dijelovima, kao i povećan intenzitet prometa tijekom turističke sezone zahtijevaju odgovoran i promišljen način zbrinjavanja hitnih pacijenata. Upravo stoga, od 18. lipnja do 31. kolovoza 2014., bila su organizirana dežurstva dodatnih prometnih timova HMS-a na državnim cestama i autocestama. Na autocesti A1 bilo je raspoređeno sedam timova i to na točkama Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd. Na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac nalazila su se tri tima i to u Kutini, Okučanima i Županji, na A6 Zagreb-Rijeka dežurao je jedan tim u Delnicama. Na državnoj cesti D8 i D25 dežurao je tim u Karlobagu, a na državnoj cesti D1 tim u Korenici. Tim HMS-a koji je dežurao na Istarskom Ipsilonu bio je smješten u Pazinu. Tijekom mjeseca rujna na istim punktovima dodatni prometni timovi HMS-a dežurat će vikendom, dok se u zračnoj bazi Divulje, prema sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane iz 2012. godine, tijekom cijele godine nalazi tim HMS-a koji osigurava hitni zračni medicinski prijevoz.

   
Podijeli: