Sklopljeni ugovori za početak EU projekta Specijalističko usavršavanje doktora medicine

U Ministarstvu zdravstva danas su svečano uručeni prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava uspješnim prijaviteljima za projekt Specijalističko usavršavanje doktora medicine koji se provodi u okviru europskog Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014.-2020. Prigodnoj svečanosti prisustvovali su ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med., ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić, dipl. phys., ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, dipl. iur., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., brojni predstavnici jedinica područne (regionalne) samouprave te ravnatelji zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja.

Ovim se ugovorima uručilo 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 17 županijskih zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja, a istima je obuhvaćeno financiranje 82 specijalizanta na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Danas su ugovore sklopili prijavitelji koji su prvi ispunili sve uvjete objavljenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga, no ubrzo će i ostale prijave biti obrađene nakon čega slijedi potpisivanje novih ugovora. Inače, za projekt Specijalističko usavršavanje doktora medicine iz Europskog socijalnog fonda osigurano 187 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima će se financirati 112 specijalizacija iz obiteljske medicine, 52 specijalizacije iz pedijatrije, 41 specijalizacija iz ginekologije i opstetricije, 14 specijalizacija iz kliničke radiologije te 54 specijalizacije iz hitne medicine. Ugovore potpisuju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao posrednička tijela, s ravnateljima županijskih zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja kao korisnicima tih sredstava.

Krajnji rok za završetak svih aktivnosti svakog pojedinog projekta specijalizacije je 31. prosinac 2023. godine. Projekt Specijalističko usavršavanje doktora medicine pokrenut je zbog poboljšanja pristupa zdravstvenoj zaštiti u manje atraktivnim, ruralnim i nerazvijenim područjima osiguranjem dovoljnog broja specijalista kako bi se postupno smanjilo upućivanje pacijenata u bolnice te osigurala veća učinkovitost u pružanju usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini.

 
Podijeli: