Ravnateljica HZHM-a posjetila tim HMS-a u Divuljama

Tim hitne medicinske službe (HMS) smješten u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama kraj Trogira posjetila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. kako bi razgovarali o mogućnostima i oblicima unapređenja hitnog zračnog medicinskog prijevoza.

Hitnim zračnim medicinskim prijevozom skraćuje se vrijeme transporta i osigurava jednakost pružanja hitne medicinske skrbi na teško dostupnim lokacijama i otocima u odnosu na kopnene urbane dijelove županije. Samo od 16. lipnja do 13. srpnja ove godine u Divuljama je evidentirano 37 hitnih zračnih medicinskih prijevoza, a tim HMS-a zbrinuo je 44 pacijenta, dok je tijekom cjelokupne lanjske turističke sezone u 198 hitnih zračnih intervencija zbrinuto 227 ozlijeđenih i oboljelih osoba.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji s Ministarstvom obrane redovito održava edukacije za djelatnike HMS-a te za liječnike s otoka i ostale zainteresirane liječnike koji za prijevoz oboljelog/ozlijeđenog pacijenta do bolnice često koriste hitni zračni medicinski prijevoz. Upravo njihovo detaljno poznavanje indikacija i protokola postupanja za pozivanje helikoptera uz pravilan i siguran pristup helikopteru glavni su razlog velikoj uspješnosti zbrinjavanja hitnih pacijenta na ovaj način.

Podsjetimo, prema Sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane iz 2012. godine, u zračnoj bazi Divulje kod Splita tijekom cijele godine nalazi se tim HMS-a koji osigurava hitni zračni medicinski prijevoz za naše građane te veliki broj turista.

Podijeli: