Ravnateljica HZHM-a na Kongresu poslodavaca u zdravstvu iznijela strategiju razvoja HMS-a

O uvjetima rada i strategiji razvoja postojeće hitne medicinske službe (HMS) govorila je na 121. kongresu poslodavaca u zdravstvu Hrvatske ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. Tom prigodom naglasila je da je sustav HMS-a opterećen nehitnim pacijentima, kao i da se taj problem može riješiti isključivo strateškim upravljanjem sustavom te suradnjom svih dionika koji u tom sustavu participiraju.

Ovogodišnji Kongres okupio je u Solarisu 400 sudionika, a na svečanom otvorenju ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. istaknuo je brojne pozitivne pomake koji su ostvareni u sustavu zdravstva te najavio planirane programe. „Trenutno je na javnom savjetovanju Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća 2019.- 2025. čiji je cilj dijagnostika u ranim stadijima kako bi se povećala mogućnost radikalnog liječenja“, rekao je ministar zdravstva. Sukladno studiji izvodljivosti uspostave hitne helikopterske medicinske službe u Republici Hrvatskoj krenut će se u realizaciju tog projekta, naglasio je ministar Kujundžić te dodao da će Ministarstvo zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu nabaviti šest brzih brodica za hitni medicinski prijevoz i spašavanje na moru s pripadajućom opremom, a djelovat će na lokacijama: Šibenik, Dubrovnik, Mali Lošinj, Rab, Zadar i Supetar.

Među predavačima Kongresa, uz ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, bili su ministar zdravstva Republike Slovenije Samo Fakin, dr. med., direktorica Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine doc. dr. sc. Vlatka Martinović, dr. med., ministar zdravlja Crne Gore dr. sc. Kenan Hrapović, dipl. oecc., ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić, dr. med. spec., predsjednica Odbora sa zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora doc. dr. sc. Ines Strenja, dr. med. i mnogi drugi. Predavači su se bavili temama vezanim uz funkcioniranje i poslovanje zdravstvenih ustanova, novu zakonsku regulativu u zdravstvu te specifičnosti zdravstvenog sustava Republike Hrvatske i zemalja u okruženju.

121. kongres poslodavaca u zdravstvu održao se u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske te pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske ljekarničke komore i Hrvatskog farmaceutskog društva.

Podijeli: