Radni sastanak o unapređenju HMS-a na području Dubrovačko-neretvanske županije

U Dubrovniku je u ponedjeljak, 22. siječnja 2018., održan radni sastanak na kojeg je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić pozvao saborskog zastupnika Branka Bačića, ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. sa suradnicima i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luku Lulića, dipl. iur. kako bi zajednički razmotrili mogućnost unapređenja hitne medicinske službe (HMS) na dubrovačko-neretvanskom području.

Na sastanku je istaknuta potreba ponovnog uspostavljanja hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) s bazom u Dubrovniku tijekom turističke sezone. „Izrazito velika udaljenost između bolnica za prijevoz i zbrinjavanje hitnih pacijenata medicinskim vozilom na području Dubrovačko-neretvanske županije iziskuje naš dodatni angažman kako bi se svim stanovnicima i posjetiteljima otočnih, ruralnih i slabo naseljenih područja ove županije omogućila dostupnost odgovarajuće hitne medicinske skrbi i pravovremeni pristup bolnicama“, rekla je tom prigodom primarius Grba-Bujević. Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, od lipnja do studenog 2017. godine dubrovački tim HHMS-a uspješno je zbrinuo 148 hitnih pacijenta, a prosječno im je trebalo pet minuta od dojave za intervencijom do polijetanja. „Najveći broj intervencija odnosio se na dijagnoze srčanog i moždanog udara te akutnog abdomena, pri čemu je od iznimne važnosti brzina reakcije i dostupnost hitne medicinske skrbi“, naglasila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Svi prisutni složili su se kako je HHMS Dubrovnik, kao nadopuna zemaljskom HMS-u, podignuo kvalitetu zdravstvene zaštite na području Dubrovačko-neretvanske županije sukladno standardima Europske unije te kako je nužno da Županija iznova uspostavi suradnju s partnerima koji su i ranije sudjelovali na ovom projektu, odnosno s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova. Također, na sastanku se raspravljalo o načinu implementacije projekta Uspostava HMS-a brzim brodovima u najjužnijoj županiji Republike Hrvatske.

 
Podijeli: