Radionica Oživljavanje u zajednici u Petrinji

Na inicijativu Grada Petrinje, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatsko društvo za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora su u Hrvatskom domu u Petrinji održali radionicu Oživljavanje u zajednici kako bi građane-laike osvijestili o problemu iznenadnog srčanog zastoja i upoznali ih s vještinama pružanja prve pomoći.

Radionica Oživljavanje u zajednici dio je Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ Ministarstva zdravlja gdje se polaznike, građane Petrinje koji su u stalnom kontaktu s velikim brojem ljudi, educiralo o pružanju osnovnih mjera održavanja života te za pravilno korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Pored praktičnih vježbi, kroz razmjenu informacija i predavanja polaznicima se pojasnilo kada zvati hitnu medicinsku službu te kako komunicirati s medicinskim dispečerom koji zaprima hitan poziv.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. istaknula je zadovoljstvo što je lokalna vlast u Petrinji na čelu s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem prepoznala važnost ovog projekta za zajednicu. „Vrijednost spašavanja nečijeg života teško možemo mjeriti u novcu, ali možemo u dobrom osjećaju da znaš kako si nekome pomogao“, rekla je primarius Grba-Bujević te nastavila kako je ovim projektom građanima Petrinje omogućeno da saznaju nešto novo i, možda, spoznaju taj dobar osjećaj. Gradonačelnik Petrinje naglasio je kako se provođenjem projekta Oživljavanje u zajednici želi poboljšati javnozdravstvena skrb u Petrinji te građane što više osvijestiti o potrebi educiranja kako pomoći sebi i drugima.

U Republici Hrvatskoj bolesti srca na drugom su mjestu po smrtnosti, zbog čega godišnje umire 9.000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Iznenadni srčani zastoj, koji se može dogoditi svima, pa čak i mladim osobama i sportašima, bez intervencije unutar 3 do 5 minuta preživi tek 10 posto naših sugrađana. Sukladno svjetskim iskustvima, poznavanje korištenja AVD uređaja podiže razinu preživljavanja srčanog zastoja do 50 posto, te bi stoga godišnje umjesto 900 moglo preživjeti čak 4.500 ljudi. Edukacija građana-laika od iznimne je važnosti za lokalnu zajednicu jer pojedinac educiran za pružanje prve pomoći može spasiti život svom sugrađaninu kojem se dogodio iznenadni srčani zastoj, održavajući ga na životu sve do dolaska tima hitne medicinske službe.

 

Podijeli: