Radionica Oživljavanje u zajednici održana u Bjelovaru

U Bjelovaru je jučer održana radionica Oživljavanje u zajednici s ciljem upoznavanja građana s vještinama pružanja prve pomoći. Radionica je održana na poziv Županije i Savjeta za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ukupno je 37 polaznika, kroz razmjenu informacija i predavanja, saznalo kada zvati hitnu medicinsku službu te koje je informacije potrebno dati medicinskom dispečeru kako bi hitna medicinska služba bila pravovremena i efikasna. Također, uz stručno vodstvo nacionalnih instruktora Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, polaznici su uspješno prošli edukaciju Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).

Bolesti srca na drugom su mjestu po smrtnosti u Hrvatskoj, a uslijed srčanog zastoja godišnje umre 9.000 ljudi. Uz intervenciju unutar 3 do 5 minuta značajno se povećava postotak ljudi koji će preživjeti iznenadni srčani zastoj. Edukacija građana-laika iznimno je važna zato što znanje i vještine oživljavanja uz primjenu AVD-a daju samopouzdanje i spremnost pružanja pomoći, a time i priliku da se spasi život drugoj osobi. Bjelovarsko-bilogorska županija je, u osiguravanju zdravstvene zaštite, prepoznala važnost takve edukacije za lokalnu zajednicu, čime se pokazala kao pouzdan partner u razvijanju novih zdravstvenih inicijativa.

Podijeli: