Prvi u Hrvatskoj: Edukacijsko-simulacijski centar otvoren u Karlovcu

"Očekujem da se u ovdje nauči spasiti ljudski život i da se svi u našoj zemlji osjećaju sigurno", izjavila je jučer na otvorenju karlovačkog Edukacijsko-simulacijskog centra, prvog takve vrste u Hrvatskoj, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Centar će, istaknula je ravnateljica HZHM-a, služiti za edukaciju zdravstvenih djelatnika i svih žurnih službi, a ne samo hitne medicinske službe (HMS). Dodala je da je zdravstvena administracija prepoznala važnost ulaganja u ljudske resurse te da je 211 milijuna kuna osigurano za 200 specijalizanata primarne zdravstvene zaštite, dok su 2,2 milijarde kuna uložene u nabavku medicinske opreme. Jedna od tih investicija je i sudjelovanje Ministarstva zdravstva u osnivanju ovog jedinstvenog Centra za koji je resorno ministarstvo izdvojilo 500 tisuća kuna.

"U preuređenje prostora uloženo je 1,4 milijuna kuna. Od tog iznosa Ministarstvo zdravstva je sudjelovalo s 500 tisuća kuna, a preostali dio je u tri proračunske godine osigurao Zavod iz vlastitih sredstava. Centar će služiti ne samo za potrebe grada Karlovca ili Karlovačke županije, nego za potrebe cijele regije i šire", naglasio je tom prigodom ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Nikša Antica, dipl. iur. Smješten neposredno uz sjedište karlovačkog Zavoda, Edukacijsko-simulacijski centar svoja je vrata otvorio dvije i pol godine nakon inicijalne ideje.

Zahvaljujući najsuvremenijoj opremi, Centar omogućava učenje primjenom naprednih simulacija u zdravstvu. Time će se osigurati kvalitetnije provođenje različitih edukacija za zdravstvene, ali i nezdravstvene djelatnike te direktno utjecati na jačanje kapaciteta pružanja zdravstvenih usluga u lokalnoj zajednici, ali i pridonijeti modernizaciji HMS-a. "U Centru ćemo provoditi specijalističko usavršavanje medicinskih sestra i tehničara te liječnika prema standardima i pravilnicima edukacije za djelatnike izvanbolničkog HMS-a", objasnio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu karlovačkog Zavoda Perica Vucelić, mag. med. techn. Održavat će se i razni modularni tečajevi koji će biti u smjeru hitne medicine različitog karaktera, dodao je Vucelić te nastavio kako će se u budućnosti usmjeravati i za druge grane medicine kako bi usavršili i unaprijedili preostale segmente u zdravstvenom sektoru. "Edukaciju će provoditi nacionalni instruktori HZHM-a i stručnjaci iz različitih grana medicine", zaključio je Vucelić.

Edukacijsko-simulacijski centar sadrži dvoranu za simulacije koja može primiti oko 70 osoba, malu dvoranu (kabinet vještina), prostoriju za debriefing, odnosno analizu slučaja, nadzornu sobu te prostor za prijem, kao i za simulaciju i zbrinjavanje pacijenta. Ujedno će služiti i kao telemedicinski centar za e-Usavršavanje, odnosno stručno usavršavanje zdravstvenih i ostalih djelatnika elektroničkim putem na daljinu.

Na otvorenju je bila i zamjenica župana Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar koja nije krila zadovoljstvo zbog moderno opremljenog Edukacijsko-simulacijskog centra: "Čestitam cjelokupnom timu hitne medicine koji su viziju Karlovačke županije na poticaj dr. Maje Grba Bujević pretvorili u djelo, odnosno u prvu fazu Regionalnog edukacijskog centra koji će biti na raspolaganju ne samo djelatnicima hitne medicine Karlovačke županije, nego i šire. Tu će moći stjecati znanja i vještine te pružiti u pravo vrijeme ono najbitnije, prvu pomoć".

Podijeli: