Prometni timovi HMS-a unutar „zlatnog sata“ zbrinuli čak 674 pacijenta u 442 intervencije

Tijekom cjelokupne turističke sezone, od 21. lipnja do 30. rujna 2013., dodatni prometni timovi hitne medicinske službe (HMS-a) imali su ukupno 442 intervencije. Nažalost, na mjestu nesreće smrtno je stradalo sedam osoba, a timovi HMS-a uspješno su zbrinuli 674 ozlijeđene odnosno oboljele osobe. Neophodnu hitnu medicinsku uslugu na mjestu događaja primilo je čak 445 pacijenata te je njih 344 prevezeno na hitni prijem zbog potrebe daljnjeg kirurškog liječenja. Osim stradalih u prometnim nesrećama, dodatni timovi HMS-a zbrinuli su i 229 osoba s drugim hitnim stanjima, a koji su se zatekli na hrvatskim cestama.

Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto nesreće tijekom protekle turističke sezone iznosilo je 14 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 42 minute, što znači da su pacijenti zbrinuti unutar „zlatnog sata“.

Podsjetimo, zbog povećanog intenziteta prometa na cestama tijekom turističke sezone organizirano je dežurstvo 14 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe. Kako bi svim potrebitima mogli pružiti pravodobnu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb, timovi HMS-a bili su smješteni na državnim cestama: A1: Karlovac, Ogulin, Gospić, Benkovac, Šibenik, Dugopolje, Zagvozd; A3: Kutina, Okučani, Županja; A6: Delnice – Lučice; D8, D25: Karlobag; D1: Korenica; Istarski ipsilon A8, A9: Pazin.

Podijeli: