Pokreni srce-spasi život: MUP-ovci osposobljeni za rad s automatskim vanjskim defibrilatorom

U sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ u prostorijama Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM-a) danas je održana edukacija djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Programom edukacije, koji je izradio HZHM, nastoji se polaznike osvijestiti o problemu učestalosti srčanog zastoja te važnosti poznavanja postupaka pružanja prve pomoći. Edukacija uključuje prepoznavanje hitnih postupaka, posebice iznenadnog srčanog zastoja, zatim postupak pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a). Nadalje, polaznike se uči kako pozvati hitnu medicinsku službu te ih se upoznaje s telefonskim uputama koje, sukladno protokolima Hrvatskog indeksa prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu, daje medicinski dispečer.

Velika stopa mortaliteta - od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj svakog sata umre jedna osoba, kao i činjenica da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama, razlog su zašto je Ministarstvo zdravlja, u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pokrenulo program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“.

Program se temelji na Deklaraciji Europskog parlamenta o uvođenju Europskog tjedna svijesti o srčanom zastoju (od 16. lipnja 2012.) i Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva RH 2012.-2020., a njegove glavne aktivnosti su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije, povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. Konačni cilj programa je povećati postotak preživljavanja u slučajevima iznenadne srčane smrti sa sadašnjih 10% na postotak veći od 50% .

Sporazum o suradnji u provedbi programa edukacije iz pružanja prve pomoći i javno dostupne rane defibrilacije potpisalo je pet ministarstava – zdravlja, unutarnjih poslova, zaštite okoliša i prirode, obrane i pomorstva, prometa i infrastrukture - i Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor za vatrogastvo. U organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, županijski zavodi za hitnu medicinu diljem zemlje već provode edukaciju djelatnika navedenih institucija pa su za temeljne postupke održavanja života uz upotrebu AVD-a već educirani djelatnici PU Osječko-baranjske, PU Zagrebačke, PU Istarske, PU Primorsko-goranske, PU Splitsko-dalmatinske, PU Karlovačke, PU Brodsko-posavske, PU Ličko-senjske, PU Sisačko-moslavačke, PU Varaždinske, PU Međimurske, PU Bjelovarsko-bilogorske, PU Zadarske, zatim djelatnici nacionalnih parkova Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit, Mljet, Kornati, Krka i Paklenica te parkova prirode Žumberak-Samoborsko gorje i Telaščica. Educirani su i pripadnici državnih intervencijskih postrojbi DUZS-a iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita, kao i djelatnici željeznica iz Slavonskog Broda, Osijeka, Vinkovaca, Dugog Sela, Savskog Marofa i Vrbovca, zatim djelatnici zračnih luka Osijek, Rijeka, Split, Brač i Dubrovnik te djelatnici Jadrolinije, Lučke uprave i HAC-a, ali i vatrogasci s Krka, Malog Lošinja, Cresa, Raba, Šolte, Brača, Novalje, Pašmana i Dugog otoka.

Edukacija se nastavlja i dalje, a u pripremi je potpisivanje sporazuma s Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Podijeli: