„Pokreni srce-spasi život“: Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo 43 automatska vanjska defibrilatora

Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić uručio je potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću 43 automatska vanjska defibrilatora (AVD) koji su u sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ dodijeljeni Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP). Isporuka prijenosnih defibrilatora poklopila se s preuzimanjem helikoptera Eurocoptera u Zrakoplovnoj bazi Lučko te je jedan AVD uređaj odmah postao dio opreme novog MUP-ovog helikoptera.

Program javno dostupne rane defibrilacije provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s drugim tijelima državne uprave te nekim vladinim i nevladinim organizacijama. Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. Konačni cilj programa je povećati postotak preživljavanja u slučajevima iznenadne srčane smrti sa sadašnjih 10% na postotak preživljenja veći od 50% uz intervenciju unutar 5 minuta.

AVD omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske službe. Upotreba AVD-a je vrlo jednostavna jer uređaj nakon što se uključi daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti.

Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Bolesti srca su na drugom mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva od iznenadnog zastoja srca godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba. Građane, a posebice policijske službenike koji na mjesto događaja dolaze prvi (tzv. first responder), važno je upoznati s postupcima pružanja prve pomoći, oživljavanja i upotrebe AVD-a, kako bi bili u stanju prepoznati hitna stanja i pravodobno pružiti pomoć.

Podijeli: