„Pokreni srce-spasi život“ – Automatski vanjski defibrilatori dodijeljeni Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i vatrogascima na jadranskim otocima

Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić uručio je danas, u sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“, ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) dr. sc. Jadranu Periniću 11 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) za DUZS-ove Interventne postrojbe.

Na inicijativu Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Selca na Braču, vatrogasnim postrojbama na otocima dodijelit će se još 20 AVD-a, najavio je ministar zdravlja. Time će se, istaknuo je, „još više povećati kvaliteta zdravstvene usluge na otocima“. Potpisan je i Sporazum o suradnji u provedbi programa osposobljavanja iz pružanja prve pomoći i javno dostupne rane defibrilacije kojim je dogovoreno da će Hrvatski zavod za hitnu medicinu do 2015. godine educirati vatrogasce kao „first respondere“ ili „ljude prvog odgovora“. Edukacija uključuje prepoznavanje hitnih postupaka, posebice iznenadnog srčanog zastoja, i postupke pružanja prve pomoći - pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te uporabu AVD-a. Dosad su ju prošla čak 43 pripadnika državnih interventnih postrojbi DUZS-a.

Program javno dostupne rane defibrilacije provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. Konačni cilj programa je povećati postotak preživljavanja u slučajevima iznenadne srčane smrti sa sadašnjih 10% na postotak preživljenja veći od 50% uz intervenciju unutar 5 minuta.

Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Bolesti srca su na drugom mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva od iznenadnog zastoja srca godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba. AVD omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske službe. Upotreba AVD-a je vrlo jednostavna jer uređaj nakon što se uključi daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti.

Podijeli: