Partnerstvo Hrvatske i Svjetske banke zaslužno za unapređenje sustava hitne medicinske službe

Povodom obilježavanja 25 godina partnerstva između Hrvatske i Svjetske banke jučer je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana konferencija na kojoj su uz niz istaknutih uzvanika, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića te potpredsjednika Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Cyrila Mullera, sudjelovali i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., njezina zamjenica dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med., ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Nikša Antica, dipl. iur. te njegov pomoćnik Perica Vucelić, mag. med. techn.

Tom prigodom istaknute su zasluge Svjetske banke u obnovi infrastrukture, jačanju pravnih institucija, boljem pružanju usluga za potrebe građana i zaštiti ranjivih skupina društva u RH. U sklopu konferencije postavljena je izložba osvrta partnera i korisnika Svjetske banke uključujući i Hrvatski zavod za hitnu medicinu koji je upravo zahvaljujući zajmu Svjetske bake realizirao Projekt unapređenja hitne medicinske službe (HMS) i investicijskog planiranja u zdravstvu. Projektom je osigurana učinkovitija, dostupnija i brža hitna medicinska usluga, osnovani su županijski zavodi za hitnu medicinu i objedinjeni hitni bolnički prijami, obnovljen je vozni park izvanbolničkog HMS-a, uvedena je specijalizacija iz hitne medicine te standardizacija postupaka, edukacije, medicinske opreme, uređaja i pribora u hitnoj medicini. Zapravo, projektom su osigurani mehanizmi kojima se unaprijedila kvaliteta i standardizirala usluga hitne medicinske skrbi među županijama te povećala učinkovitost izvanbolničkog i bolničkog HMS-a na cijelom području RH.

Tijekom proteklih 25 godina, Svjetska banka je osigurala potporu za 80 projekata vrijednih 4,8 milijardi eura i provela više od 300 studija i programa tehničke pomoći kako bi pripomogla jačanju institucija i pružila potporu pri donošenju javnih politika. Suradnja će se nastaviti i u budućnosti i to na području zdravstva, prometa, inovacija, poslovnog okružja, zemljišnoknjižnog sustava, poljoprivrede, gospodarskog razvitka Slavonije i potpori u izradi Nacionalne razvojne strategije.

 

Podijeli: