Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Dubrovnik

U Općoj bolnici Dubrovnik je u srijedu, 8. kolovoza 2019., svečano obilježen završetak europskog projekta Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) koji je obuhvatio adaptaciju prostora postojeće bolničke zgrade te nabavu i ugradnju suvremene opreme. Projekt je podržao i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. koji je tom prigodom naglasio kako je OHBP velik iskorak u medicinskom i organizacijskom smislu te da se na takvom odjelu znatno bolje koriste resursi i brže pružaju usluge.

Provedba projekta počela je prije tri godine, a s ukupno 20 milijuna kuna sufinancirao ga je Europski fond za regionalni razvoj, dok je Dubrovačko-neretvanska županija izdvojila 4 milijuna kuna. „Projekt je usmjeren na povećanje dostupnosti, učinkovitosti i djelotvornosti zdravstvene skrbi za hitna stanja“, istaknuo je ravnatelj bolnice doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, dr. med. te dodao kako je prema projektnim izračunima vrijeme reakcije smanjeno za 20 posto. Kvalitetnijim i bržim pružanjem hitne medicinske skrbi smanjuje se rizik od komplikacija uzrokovanih zakašnjelom dijagnozom i obradom, odnosno invaliditet, morbiditet i mortalitet te se ujedno racionaliziraju troškovi bolnice Novootvorenom OHBP-u gravitira 130 tisuća stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije te 1,9 milijuna posjetitelja koji, naglašava ravnatelj Bekić, ljeti čine popriličan broj pacijenata dubrovačke bolnice.

Dubrovački OHBP na jednom mjestu zaprima, pregledava, dijagnosticira i liječi pacijente s hitnim stanjima, a kao i ostali OHBP-i u RH sastoji se od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. „Naš pacijent zahtijeva punu i maksimalnu pomoć od trenutka kada uđe ovdje pa sve do operacijske sale ili intenzivne njege. Posebno mi je zadovoljstvo što je ovdje s nama mladi kolega Marinović koji je za životni poziv izabrao specijalizaciju hitne medicine baš ovdje u Općoj bolnici Dubrovnik. I to je iskorak jer na mladima svijet ostaje“, rekla je tom prigodom ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Projektom je zadovoljan i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić: „Ovo je najbolji pokazatelj koliko nam mogućnosti mogu pružiti europski fondovi ako ih znamo pametno koristiti.“ Dodao je kako će Županija i dalje podupirati rad i projekte bolnice te naglasio da zajedno s ministarstvom rade na poboljšanju zdravstvenih uvjeta u cijeloj županiji slijedom čega su u pripremi dva projekta – dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću te energetska obnova zgrade Opće bolnice Dubrovnik.

Podijeli: