Otvoren 6. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

"Živimo u svijetu izazova, promjena, kriza i prilika", rekao je danas na svečanom otvorenju 6. kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem predsjednik Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine Damir Važanić, mag. med. techn. te istaknuo kako velik broj okupljenih sudionika potvrđuje da je isti prepoznat kao mjesto razmjene znanja, vještina i iskustava, novih ideja i mogućnosti te drugačijih, suvremenijih pristupa u zbrinjavanju hitnog pacijenta.

Kongres, koji se do srijede održava u Vodicama, namijenjen je zdravstvenim djelatnicima hitne medicinske službe (HMS), ali i svima ostalima koji se u svakodnevnom radu susreću sa zbrinjavanjem hitnih bolesnika. S temama usmjerenim na kardiopulmonalnu reanimaciju u praksi, iskustva u radu tijekom pandemije COVID-19, podatke informatičkog sustava u hitnoj medicini, izazove psihičkog u hitnoj medicini te trijažne sustave u hitnoj medicini i druge, kongres će sudionicima poslužiti kao vrijedna platforma znanja koja propituje problematiku njihova rada i nudi konzistentna rješenja primjenjiva u praksi.

Uvodno predavanje održala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je na primjeru Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije prikazala rezultate reorganizacije HMS-a pokrenute prije 13 godina, a zahvaljujući kojoj RH danas ima jedinstven sustav hitne medicine koji pacijentima osigurava ujednačenu, bržu, dostupniju, učinkovitiju i kvalitetniju hitnu medicinsku skrb, a zdravstvenim djelatnicima bolje uvjete rada i stručno usavršavanje. Primarijus Grba-Bujević tom je prilikom naglasila i važnost daljnjeg razvoja i osnaživanja HMS-a brojnim projektima koji, između ostalog, uključuju edukaciju djelatnika te uspostavu pomorskog i helikopterskog HMS-a.

6. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem otvorila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Branka Juričev-Martinčev, a svečanom otvorenju još su prisustvovali direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske Dražen Jurković, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov, predsjednik Svjetske federacije medicinskih sestara intenzivnog liječenja Adriano Friganović, ravnatelji županijskih zavoda za hitnu medicinu i bolnica te drugi gosti. Kongres se održava u organizaciji Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

 

Podijeli: