Održano još jedno predavanje Anafilaksija i anafilaktički šok

Zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. danas je ponovo održala online predavanje Anafilaksija i anafilaktički šok za koji interes zdravstvenih djelatnika ne jenjava.

Aktualno predavanje koje je doktorica Bošan-Kilibarda pripremila u suradnji s pomoćnikom ravnateljice HZHM-a Damirom Važanićem, mag. med. techn. pratilo je 324 liječnika te medicinskih sestra i tehničara. "Anafilaksija je teška, po život opasna, generalizirana ili sustavna reakcija na preosjetljivost koja zahtjeva hitno zbrinjavanje", naglasila je dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. Potaknu ju alergeni u hrani, lijekovi te ubodi insekata, a karakterizira ju brz nastanak po život opasnih problema s dišnim putom i/ili disanjem nerijetko udruženih s poremećajem cirkulacije, kožnim i sluzničnim promjenama. Pravodobno prepoznavanje simptoma anafilaksije i rana primjena adrenalina kao najvažnijeg lijeka u zbrinjavanju anafilaktičke reakcije ključni su za uspješan zdravstveni ishod osobe s ovom dijagnozom.

Predavanje je organizirao HZHM, a bodovano je sukladno pravilnicima Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara.

Zbog povećanog zanimanja zdravstvenih djelatnika za ovim predavanjem, HZHM je dodao još jedan termin te će se predavanje Anafilaksija i anafilaktički šok održati i u utorak, 16. veljače 2021.

Podijeli: