Održana završna konferencija projekta "eUsavršavanje"

"Projektom eUsavršavanje olakšali smo dostupnost stručnom usavršavanju, ubrzali i pojednostavnili razmjenu znanja, tehnika i metoda rada, ali i omogućili praćenje promjena smjernica za zbrinjavanje hitnih stanja zdravstvenim djelatnicima izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS), bez obzira na regiju u kojoj žive i rade", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. na završnoj konferenciji projekta Program cjeloživotnog stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, odnosno eUsavršavanje održanoj danas u Zagrebu.

Temeljen na informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, projekt eUsavršavanje pokrenuo je u ožujku 2021. godine HZHM s ciljem unapređenja znanja i vještina zdravstvenih djelatnika izvanbolničkog HMS-a. U sklopu projekta održano je 80 predavanja na daljinu na 20 tema vezanih za njihov djelokrug rada, a koja su se u realnom vremenu prenosila s centralne lokacije predavača prema više lokacija slušača. Ukupno je educirano 873 liječnika te medicinskih sestra i tehničara izvanbolničkog HMS-a, dok je još 1864 djelatnika pratilo predavanja stručnjaka i praktičara iz različitih grana medicine.

Projekt eUsavršavanje vrijedan je gotovo pet milijuna kuna, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda te je proveden u dvije faze. U prvoj fazi osigurani su preduvjeti za provođenje učenja na daljinu, odnosno nabavljena je videokonferencijska i informatička oprema kojom je 21 županijski zavod za hitnu medicinu opremljen i telekomunikacijski povezan s HZHM-om. Usporedno s tim, izgrađena je web-platforma koja osigurava organizaciju i provođenje edukacija na daljinu, kao i arhiviranje svih edukativnih materijala, uključujući i videosnimke predavanja, a koji su trajno dostupni zdravstvenim djelatnicima.

Druga faza projekta obuhvatila je edukaciju zdravstvenih djelatnika izvanbolničkog HMS-a. Tijekom spomenutih 80 predavanja svi sudionici imali su mogućnost istovremene međusobne audiovizualne komunikacije te pregled sadržaja ili materijala za pojedino predavanje. Predavanja su bila komplementarna s edukacijama nedavno završenog projekta HZHM-a Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine te prijavljena i bodovana sukladno uvjetima Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara zbog obnavljanja licenci zdravstvenih djelatnika.

"Edukacija na daljinu značajno je skratila vrijeme inače utrošeno na klasične edukacije, a uz uštedu vremena, smanjila je i troškove županijskih zavoda za hitnu medicinu koji sada sredstva namijenjena edukaciji mogu preusmjeriti u druga ulaganja, primjerice vozila, opremu i prostor", istaknula je primarijus Grba-Bujević te dodala kako je brza i dostupna razmjena znanja koju je osigurao projekt eUsavršavanje posebno do izražaja došla u uvjetima pandemije bolesti COVID-19. Ovim projektom, nastavila je ravnateljica HZHM-a, postavljena je baza za daljnji razvoj učenja i stručnog usavršavanja na daljinu u HMS-u, ali i baza za uvođenje telekonzultacija izvanbolničkog HMS-a sa stručnjacima drugih grana medicine.

Podijeli: