Održana vježba potrage i spašavanja zrakoplova ASAR 2018 JASTREBARSKO

U terenskoj vježbi potrage i spašavanja zrakoplova koja se u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) održala u subotu, 22. rujna 2018., u kompleksu bivše vojarne u Jastrebarskom sudjelovalo je čak trinaest timova hitne medicinske službe (HMS) iz županijskih zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Uz njih, u radu timova za upravljanje i za analizu terenske vježbe sudjelovale su Branka Tomljanović, dr. med. i Branka Bardak, dr. med. iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), odnosno Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, dok su dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med. i Damir Važanić, mag. med. techn. iz HZHM-a analizirali rad Medicinske prijavno-dojavne jedinice (MPDJ). Vježbu je pratila i ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Prema scenariju vježbe, pilot zrakoplova s 55 putnika i članova posade na redovitoj liniji Frankfurt-Zagreb prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje u Međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu, nakon čega Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Jastrebarskog gubi i radarski kontakt s istim. HKZP potom dostavlja podatke o mogućem prisilnom slijetanju zrakoplova DUZS-u koji pokreće akciju potrage i spašavanja. Pri simuliranom padu zrakoplova, sukladno scenariju, timovi HMS-a zbrinuli su 25 teško ozlijeđenih osoba, a njihov rad koordinirao je MPDJ Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Analizom je utvrđeno kako su se svi djelatnici HMS-a tijekom izvođenja vježbe rukovodili protokolom postupanja usvojenom na tečaju Medicinskog odgovora na masovne nesreće te da su pokazali spremnost na brz i kvalitetan odgovor na zrakoplovnu nesreću.

Vježba ASAR 2018 JASTREBARSKO održana je s ciljem provjere usklađenosti djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim propisima, kao i koordinacije aktivnosti u pripremi djelovanja i na mjestu događaja zrakoplovne nesreće te provjere važnih procedura za razmjenu informacija između sudionika u pripremi akcije. Osim toga vježbom se nastojalo provjeriti efikasnost procedura za upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće te procedura uspostave koordinacije na mjestu nesreće, kao i početne aktivnosti potrage i spašavanja unesrećenih.

Osim predstavnika HMS-a, u vježbi su sudjelovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane - Oružane snage RH, Ministarstva zdravstva, HKZP-a, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Međunarodne zračne luke Zagreb - Franjo Tuđman, Croatia Airlinesa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb i DUZS-a.

 
Podijeli: