Održana promocija Smjernice za postupanje izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe u slučaju nesreća s kemikalijama

Promocija knjige Smjernice za postupanje izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe u slučaju nesreća s kemikalijama okupila je u utorak, 20. studenog 2018., u Hrvatskom liječničkom zboru visoke uzvanike - državnog tajnika Ministarstva zdravstva prim. Željka Plazonića, dr. med., ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med., ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragana Lozančića, dipl. ing., direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu mr. Dražena Jurkovića, dr. med., ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping Zdravka Lovrića, dipl. ing., mag. pharm. te stručnjake različitih profila poput liječnika, farmaceuta i specijalista za krizni menadžment.

Najnovije izdanje HZHM-a, Smjernice za postupanje izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe, ali i njezine urednike, predstavila je ravnateljica HZHM-a primarius Grba-Bujević koja je tom prigodom istaknula kako su Smjernice plod uspješne suradnje HZHM-a s Hrvatskim zavodom za toksikologiju i antidoping te Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada. „Smjernice obuhvaćaju najvažnije štetne učinke kod akutnog izlaganja kemikalijama, od nadražujućeg i nagrizajućeg djelovanja do sistemskih učinaka na središnji živčani, krvotvorni i druge sustave, zatim procedure za postupanje kod kemijskih nesreća s naglaskom na nesreće većih razmjera te upute za izvanbolničku i bolničku hitnu medicinsku službu pri zbrinjavanju pacijenata kontaminiranih nekim od najvažnijih skupina ili pojedinačnih kemikalija“, naglasila je ravnateljica HZHM-a.

Publici su se zatim obratili urednici Smjernica, mr. sc. Rajka Turk, mag. pharm. iz Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med. iz HZHM-a te Zdravko Lovrić, dipl. ing., univ. mag. pharm. iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. Urednici su posebno istaknuli važnost zajedničke suradnje na izradi Smjernica te skromno zaključili kako su uspješno napravili inicijalni posao jer će se Smjernice nadopunjavati i osuvremenjivati sukladno potrebama. Na Smjernicama koje su edukativna literatura djelatnicima hitne medicinske službe, ali ujedno razumljive i drugim strukama, autorima i izdavaču čestitao je državni tajnik Ministarstva zdravstva primarius Plaoznić. Potom je uslijedila rasprava u kojoj je publika imala priliku postaviti pitanja i komentirati Smjernice.

 
Podijeli: