Održan terenski dio vježbe Sigurnost 2018

Hrvatski zavod za hitnu medicinu i županijski zavodi za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije sudjelovali su u međuresornoj vježbi Sigurnost 2018 koja se održala u srijedu u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova, kako bi se provjerila sposobnost službi i institucija u sustavu domovinske sigurnosti u odgovoru na krizne situacije.

Na području srednjeg Jadrana održan je terenski dio vježbe nazvan LIVEX i to prema scenariju od kojeg zasigurno strahuju sve zemlje, a pogotovo Hrvatska kao prepoznatljiva turistička destinacija. Naime, prema scenariju, šumski požari koji su pogodili Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju ugrozili su cestovni i željeznički promet te zaprijetili Nacionalnom parku Krka. Osim toga u općini Kistanje dogodila se velika prometna nesreća, dok je u općini Muć došlo do prometne nesreće s autocisternom koja prevozi opasne tvari. Također, na Čiovu je izbio veliki požar te je Hrvatska ratna mornarica na otok prebacila dodatne vatrogasne snage, dok je Hrvatska gorska služba spašavanja tragala za izgubljenim turistima.

Hitna medicinska služba (HMS) sudjelovala je u vježbi u općini Kistanje te zbrinula veliki broj ozlijeđenih u prometnoj nesreći u kojoj su se sudarili putnički vlak i automobil. Nesreća se dogodila na nepristupačnom terenu, u usjeku, a odmah po dojavi na teren su izišli policija, vatrogasci i HMS. Tim HMS-a iz Knina koji je prvi stigao na mjesto nesreće javio je Medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici (MPDJ) Šibenik da je riječ o velikoj nesreći. MPDJ je odmah alarmirao Krizni stožer Ministarstva zdravstva i tražio dodatne medicinske timove. Primarnu trijažu u vlaku je odradio tim HMS-a iz Knina, a po dolasku ostalih timova unesrećenima je pružena hitna medicinska skrb te ih se, uz pomoć žurnih službi, iznijelo iz vlaka. Potom su timovi HMS-a napravili sekundarnu trijažu, zbrinuli unesrećene i prevezli ih u zadarsku, splitsku i šibensku bolnicu na daljnje kirurško liječenje. Ukupno 14 timova HMS-a iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije zbrinulo je 21 ozlijeđenu osobu u željezničkoj nesreći. Svi djelatnici HMS-a koji su sudjelovali u vježbi pokazali su stručnost i profesionalnost u zbrinjavanju ozlijeđenih te uigranost i spremnost na brz i kvalitetan odgovor u velikim nesrećama sukladno protokolu postupanja usvojenog na tečaju Medicinskog odgovora na masovne nesreće.

Vježbu zbrinjavanja unesrećenih osoba iz vlaka u realnom je vremenu u novootvorenom Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama radno pratila pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Branka Tomljanović, dr. med. u društvu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića i brojnih drugih uzvanika.

Vježba je trajala 36 sati, a prema obimu i složenosti ovo je bila jedna od najvećih vježbi koje su izvedene u RH. Obuhvatila je cijeli niz akcija od gašenja požara i obrane mjesta kojima je zaprijetila vatra, zatvaranje prometnica te preusmjeravanja prometa, preko medicinskog zbrinjavanja žrtava, traganja i spašavanja unesrećenih, do pozivanja međunarodne pomoći. Vježba je pokazala veliku spremnost operativnih snaga i zajedničku funkcionalnost resornih službi te njihovu međusobnu koordiniranost, ali i kvalitetan komunikacijsko-informacijski sustav te poštivanje standardnih operativnih procedura službi i institucija u sustavu domovinske sigurnosti.

 
Podijeli: