Održan simulacijski dio vježbe Sigurnost 2018

Hrvatski zavod za hitnu medicinu sudjelovao je u simulacijskom dijelu vježbe Sigurnost 2018 održanom u Simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Cjelokupnu vježbu su na konferenciji za medije predstavili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić.

Ministar obrane Krstičević osvrnuo se na prošlogodišnju protupožarnu sezonu te istaknuo kako je ona bila najteža u povijesti samostalne Hrvatske. Naglasio je kako je zahvaljujući sinergiji svih službi na terenu kao i suradnjom raznih udruga te građana obranjena Dalmacija od požara bez i jedne ljudske žrtve, a u analizi tih događaja uočeni su nedostaci sustava. “Uvjeren sam kako će ova vježba biti vrlo korisna za sustav. Svjesni smo velike odgovornosti i očekivanja naših građana, stoga vrlo profesionalno i sustavno pristupamo pripremama za sezonu. Sigurnost Hrvatske i naših građana naš je apsolutni prioritet”, izjavio je ministar obrane.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je Vlada RH, nakon uočenih nedostataka u prošlogodišnjoj sezoni, reagirala u dva smjera: „Prvi je interventni pa su tako odmah osigurana dodatna sredstva za sva područja pogođena nepogodama, a drugi je bio sistematski pristup kojemu je cilj da ovu sezonu dočekamo spremni i bolje koordinirani.“ Ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić istaknuo je kako je nakon sveobuhvatne analize prošle sezone održan okrugli stol na kojem je dogovoreno 15 mjera kojima će se poboljšati aktivnosti i koordinaciju za ovu sezonu. „Jedna od tih mjera je ova vježba. Ovo je prvi puta da se održava vježba ovakvog tipa“, dodao je Lozančić.

Prema scenariju simulacijskog dijela vježbe, službe i institucije u sustavu domovinske sigurnosti morale su kvalitetno i pravodobno odgovoriti na niz velikih nesreća i katastrofa koje su u jeku turističke sezone zahvatile Primorsko-goransku županiju. Vježba je ukazala na moguće greške i probleme u pravodobnom odgovoru na krizne situacije te je poslužila kao priprema za terenski dio vježbe koji će se održati od 15. do 17. svibnja 2018. na nekoliko lokacija u Dalmaciji, u trajanju od 36 sati, kada će se uz razrađeni scenarij provesti prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, odakle će uslijediti odgovor na krizu. Cilj vježbe je provjeriti nadležnosti tijela iz sustava domovinske sigurnosti, provjeriti sustav kriznog rukovođenja, komunikacije i koordinacije unutar tijela sustava domovinske sigurnosti, standardne operativne postupke, komunikacijsko-informacijski sustav, sposobnosti Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, prijenos slike u realnom vremenu, kao i slijed odgovora na krizu.

 
Podijeli: