Odjel hitne medicine otvoren u Općoj bolnici Pula

U Općoj bolnici Pula ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić otvorio je danas Odjel hitne medicine (OHM). Svečanom otvorenju desetog OHM-a iz Projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu prisustvovala je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Obnova i opremanje OHM-a u Puli provedena je u sklopu spomenutog Projekta kojeg provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, a uz pomoć zajma Svjetske banke. Odjel ima odgovarajući proces rada u zbrinjavanju hitnog pacijenta (trijaža), odgovarajuću opremu i specijalizirane djelatnike čime se zadovoljavaju svi stručni kriteriji za učinkovito i kvalitetno zbrinjavanje hitnih pacijenata te smanjuje mogućnost incidentnih događaja, mortaliteta i invaliditeta. Sastoji se od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

U hitnoj službi ključna je prioritizacija slučajeva na temelju kliničke potrebe te je trijaža prva faza koju svaki hitni pacijent prolazi, a sastoji se od kratke procjene njegovog zdravstvenog stanja, na temelju kojeg se određuje redoslijed zbrinjavanja pacijenata. Kako bi svi djelatnici bolničkih odjela hitne medicine savladali proces trijaže kojim se osigurava ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata, Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi edukaciju Trijaža u odjelu hitne medicine. Iz Opće bolnice Pula edukaciju je prošlo 12 medicinskih sestara odnosno tehničara, a glavnoj sestri OHM-a Pula Tatjani Šterpin je prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. ovom prigodom uručila certifikat Nacionalnog instruktora treninga Trijaže u odjelu hitne medicine.

   
Podijeli: