Obilježena 3. obljetnica poplave u županjskoj Posavini

Povodom obilježavanja 3. obljetnice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini Vukovarsko-srijemska županija jučer je u Domu kulture u Drenovcima organizirala okrugli stol na kojem je sudjelovala i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je, kao načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, tada na terenu bila koordinatorica zdravstvenih službi Nacionalnog stožera zaštite i spašavanja - Centra za upravljanje operacijama u Županji. Tom prigodom primarius Grba-Bujević posebno je istaknula i pohvalila rad hitne medicinske službe (HMS). „Najveći teret pri pružanju zdravstvene skrbi stradalim građanima podnijeli su timovi županijskih zavoda za hitnu medicinu upravo onih županija koje su zahvaćene poplavom – Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke“, naglasila je primarius Grba-Bujević te nastavila da su „humanost i solidarnost pokazali i županijski zavodi za hitnu medicinu iz cijele RH koji su poslali potpuno opremljene timove HMS-a u županjsku Posavinu.“

U nezapamćenoj prirodnoj katastrofi koja je pogodila Slavoniju smrtno su stradale dvije osobe iz Rajevog Sela, a ukupno je evakuirano više od 13.000 ljudi koji su smješteni ili kod rodbine i prijatelja ili u javnim objektima. Među prvim žurnim službama koje su angažirane na poplavom ugroženim područjima u Slavoniji bila je i hitna medicinska služba. Na terenu su tako svakodnevno bila 32 tima HMS-a koji su ukupno imali 134 intervencije pretežno vezane za ozljede ekstremiteta, alergijske reakcije i ubode insekata, a evidentirana su i 122 sanitetska prijevoza. Posebno je važno naglasiti da je Krizni stožer Ministarstva zdravstva organizirao rad ambulanti Doma zdravlja za iseljeno stanovništvo na šest lokacija gdje je obavljeno 1.479 pregleda.

Nakon okruglog stola, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu posjetila je ispostavu Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije u Drenovcima u društvu ravnatelja Mate Matića, dipl. soc. radnik. „Tim u Drenovcima ima odlične uvjete za rad, a njegovi članovi znanja i vještine neophodne za kvalitetno obavljanje djelatnosti hitne medicine“, zaključila je primarius Grba-Bujević.

 
Podijeli: