Liječnici i volonteri Europskih sveučilišnih igara educirani za upotrebu AVD uređaja

Predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) održali su u ponedjeljak, 11. srpnja 2016., radionicu o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) liječnicima i volonterima Europskih sveučilišnih igara. Na Igrama, koje su jučer započele, u sljedećih će se petnaest dana 5.000 studenata iz 45 europskih zemalja i preko 300 različitih sveučilišta natjecati u 21 sportu.

Prepoznavši važnost edukacije o vještinama potrebnim za sprečavanja lošeg ishoda iznenadnog srčanog zastoja, organizator Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 Hrvatski akademski sportski savez pozvao je HZHM da za 30 liječnika i volontera koji će raditi na Igrama održe radionicu. Srčani se zastoj obično dogodi van brzo dostupne medicinske pomoći, a pojedinac educiran za pružanje prve pomoći može spasiti život osobi održavajući ju na životu sve do dolaska tima hitne medicinske službe. Pored praktičnih vježbi, na radionici su djelatnici HZHM-a polaznicima pojasnili kada zvati hitnu medicinsku službu te kako komunicirati s medicinskim dispečerom koji zaprima hitan poziv.

Uz edukaciju, trebalo je osigurati i dovoljan broj AVD uređaja za Europske sveučilišne igre. Ukupno je prikupljen 21 uređaj za posudbu, a uz HZHM, četiri AVD uređaja organizatorima je na korištenje za vrijeme trajanja Igra ustupio Dom zdravlja Zagreb – Centar, tri Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije, po dva Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Zapovjedništvo za potporu – Vojno zdravstveno središte, dok su po jedan AVD uređaj organizatorima Igara posudili Dom zdravlja Zagreb Istok, Nacionalni park Kornati i Opća bolnica „Sveti Ivan“ Jankomir.

Podijeli: