HZHM sudjeluje na slovenskom 27. međunarodnom simpoziju o urgentnoj medicini

O proteklih 12 godina kontinuiranog rada i zalaganja Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) danas je na pozvanom predavanju 27. međunarodnog simpozija o urgentnoj medicini u Ljubljani govorila zamjenica ravnateljice HZHM-a dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med.

Reorganizacijom koja je započela 2009. godine Hrvatska je dobila jedinstven sustav hitne medicine kojim je izjednačena dostupnost i podignuta kvaliteta usluge hitne medicinske skrbi, istaknula je doktorica Bošan-Kilibarda na predavanju koje je pripremila u suradnji s ravnateljicom HZHM-a prim. mr. Majom Grba-Bujević, dr. med., pomoćnikom ravnateljice HZHM-a Damirom Važanićem, mag. med. techn. i Sašom Balijom, mag. med. techn. iz Odjela za sestrinstvo HZHM-a.

Građanima i posjetiteljima RH danas je na raspolaganju 709 timova hitne medicinske službe s liječnikom, 205 timova s medicinskim sestrama i tehničarima te 31 tim pripravnosti, dok su u bolnicama uspostavljena 24 objedinjena hitna bolnička prijema (OHBP) s odgovarajućim, standardiziranim procesom rada. Uvedena je specijalizacija hitne medicine, standardizirani su postupci zbrinjavanja, redovito se nabavlja medicinska oprema, uređaji i pribor, naglasila je zamjenica ravnateljice HZHM-a te dodala da se intenzivno radi i na novim projektima koji uključuju i telemedicinsko povezivanje vozila HMS-a s OHBP-ovima. HZHM je postavio dobre temelje za daljnji proaktivni i strateški razvoj sustava hitne medicine s fokusom na promjene koje će ga učiniti još kvalitetnijim, zaključila je doktorica Bošan-Kilibarda.

Dvodnevni 27. međunarodni simpozij o urgentnoj medicini koji je danas započeo, održat će se u online formatu, a predavanja se prenose iz Ljubljane brojnim liječnicima, stomatolozima te medicinskim sestrama i tehničarima koji se u radu susreću s hitnim slučajevima. Organizator simpozija je Slovensko združenje za urgentno medicino u suradnji sa Zbornicom zdravstvene in babiške nege Slovenije –Zvezom društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcijom medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v urgenci i Sekcijom reševalcev v zdravstvu.

 

Podijeli: