Hitna medicinska služba bilježi velik broj intervencija na prometnicama

U organizaciji Hrvatskih autocesta, danas je u Tehničkoj jedinici Ogulin održan koordinacijski sastanak Operativnog stožera za turističku sezonu 2017. na kojem su se analizirale dosadašnje aktivnosti i zaduženja svih sudionika Stožera te su donijete smjernice za povećanje sigurnosti svih korisnika hrvatskih prometnica u preostalom dijelu turističke sezone.

Kao posljedica gužvi na većini prometnica prema moru, tijekom turističke sezone broj hitnih medicinskih intervencija obično je udvostručen u odnosu na ostatak godine, zbog čega je potrebno uložiti dodatne snage pri zbrinjavanju hitnih pacijenata. „Kako bi osigurali kvalitetnu hitnu medicinsku skrb svakom pojedincu, od 14. lipnja na hrvatskim prometnicama dežuraju dodatni timovi hitne medicinske službe koji su do 30. srpnja 2017. imali 1.733 hitne intervencije tijekom kojih su uspješno zbrinuli 351 ozlijeđenu i 1.477 oboljelih osoba“, rekla je na sastanku ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. Dodala je i da ti timovi najčešće izlaze na intervencije uslijed prometnih nesreća gdje su uobičajene ozljede glave, kralježnice i ekstremiteta, ali i unutarnja krvarenja. Primarius Grba-Bujević je izrazila i zabrinutost zbog čestih intervencija na prometnicama radi iznenadnih srčanih zastoja, dehidracije i visoke temperature te istaknula važnost kontinuiranog apeliranja na vozače da ne kreću na put u najtoplijem dijelu dana i da unose dovoljno tekućine.

Uz ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, na sastanku su sudjelovali predstavnici Službe za inspekciju prometa, Odjela za preventivu cestovnog prometa MUP-a, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i Hrvatskog autokluba.

 
Podijeli: