Helidrom u Karlovcu pred realizacijom

Opća bolnica Karlovac uskoro će imati helidrom zahvaljujući donaciji Zapovjedništva američke vojske u Europi i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu. Da izgradnja ide prema planu uvjerila se danas pri obilasku radova v.d. američkog veleposlanika u Hrvatskoj Victoria Taylor u društvu ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i saborske zastupnice prim. mr. Maje Grba-Bujević, dr. med., državnog tajnika Ministarstva zdravstva izv. prof. dr.sc. Silvija Bašića, dr. med., županice Martine Furdek Hajdin, dipl. ing. arh. i domaćina, ravnatelja karlovačke bolnice Nikše Antice, dipl. iur.

Karlovački helidrom dio je projekta kojim se gradi novi helidrom u bolničkom krugu Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, dok se spomenuti karlovački i helidrom Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu rekonstruiraju. Ukupna vrijednost projekta, koji će svakako poboljšati kvalitetu rada hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj, je 1.100.000 američkih dolara. Projekt će, istaknula je v.d. američkog veleposlanika Victoria Taylor, omogućiti spašavanje života na jednoj višoj razini te unaprijediti usluge koje pruža karlovačka bolnica.

"Važnost ovog projekta očituje se u njegovim ciljevima, a to je povećanje zdravstvene skrbi usmjerene prvenstveno na dostupnosti i pravodobnosti najpotrebnije zdravstvene skrbi. To su pak one hitne intervencije kada je bolesnik vitalno ugrožen i kada mu je ugrožen život", istaknuo je tom prigodom državni tajnik Bašić. Županica Furdek Hajdin naglasila je da će helidrom biti od iznimne važnosti bolnici, ali i gradu Karlovcu koji se nalazi na važnom prometnom čvorištu gdje se često događaju prometne nesreće.

Posebnu zahvalu svima koji sudjeluju u ovom projektu uputio je ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica koji je tom prigodom rekao: "Donacija je vrijedna 295 tisuća američkih dolara i u cijelosti je financirana od strane američkog veleposlanstva, a Republika Hrvatska samo plaća PDV što je za bolnicu izuzetno važno kako bi se projekt mogao zatvoriti."

Podijeli: