Donirana oprema ambulanti Đurići-Račinovci Doma zdravlja Županja

Voditelj interventnog tima za poplavljena područja međunarodne neprofitne humanitarne organizacije International Medical Corps Marin Tomaš predao je danas ravnateljici Doma zdravlja Županja Luci Lešić, dipl. iur. medicinsku opremu vrijednu 52.000 kuna koja će pridonijeti kvalitetnijem zbrinjavanju pacijenata u ambulanti Đurići-Račinovci. Primopredaji opreme prisustvovala je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te predstavnica Stožera i pomoćnica ravnateljice Zavoda Branka Tomljanović, dr. med. i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, dipl. ing. sa suradnicima, nakon čega su obišli ambulantu u Gunji koja se upravo obnavlja. Radovi na stradalom zdravstvenom objektu bit će gotovi za mjesec dana čime će se dodatno poboljšati uvjeti života stanovnika na prethodno poplavljenim područjima.

U velikim poplavama na istoku Hrvatske potpuno su uništene zgrade i oprema ambulanti iz zdravstvenog sustava Doma zdravlja Županja u Gunji, Rajevu Selu, Račinovcima i Đurićima. Ravnateljica Lešić ovom je prigodom istaknula da oštećenja na zgradama navedenih zdravstvenih objekta onemogućavaju pružanje odgovarajuće zdravstvene skrbi te da materijalna šteta, uključujući i opremu i inventar, iznosi gotovo šest milijuna kuna. „U cilju zaštite zdravlja osoba s ovog područja, svaka donacija medicinske opreme je dobrodošla“ zaključio je župan Galić te uz zahvalu International Medical Corpsu dodao kako je, uz zdravstveni sustav, pomoć potrebna i drugim sustavima na poplavljenom području.

Oprema nužna za zbrinjavanje pacijenata koju je donirao International Medical Corps sastoji se od EKG uređaja, oksimetra, sterilizatora, glukometra i potrebnih traka, otoskopa, oftalmoskopa, hladnjaka, kompleta za terapiju kisikom, boce za kisik, tlakomjera, manžeta za monitor/tlakomjer, stetoskopa, negatoskopa, vage za odrasle, visinomjera, fokusirane svjetiljke, stalka za infuziju, trodijelnog paravana, torbe za liječnika, ampularija, čeonog ogledala, stola za pregled pacijenata, stepenica, ormara za lijekove te kolica za instrumente i lijekove.

Organizacija International Medical Corps sa sjedištem u SAD-u bavi se humanitarnim radom od 1984., a do sada su, djelujući u preko 70 zemalja diljem svijeta, donirali više od 1,6 milijardi američkih dolara kroz razne oblike humanitarne pomoći. Ovo je njihova treća donacija poplavljenim područjima u županjskoj Posavini. U partnerstvu s Njemačkom humanitarnom organizacijom Luftfahrt ohne Grenzen donirali su dječju hranu i više od dvije tone profesionalnih sredstava za dezinfekciju u vrijednosti od oko 600.000 kuna.

Podijeli: