Dodatni prometni timovi tijekom ljeta zbrinuli 569, a helikopterski 209 hitnih pacijenata

Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu zaključno s 28. rujnom 2014. dodatni prometni timovi hitne medicinske službe (HMS), koji su od 18. lipnja 2014. radi povećanog intenziteta prometa tijekom turističke sezone dežurali na državnim cestama i autocestama, intervenirali su 418 puta i uspješno zbrinuli 569 ozlijeđenih i oboljelih pacijenta. U istom razdoblju je tim HMS-a smješten u zračnoj bazi Divulje kod Splita u 178 evidentiranih hitnih zračnih medicinskih prijevoza helikopterom Ministarstva obrane zbrinuo čak 209 hitnih pacijenta.

U protekloj turističkoj sezoni na mjestu događaja hitno je zbrinuto 289 osoba, a 293 pacijenta prevezena su na bolnički hitni prijem radi daljnjeg kirurškog liječenja. Osim stradalih u prometnim nesrećama, dodatni timovi HMS-a zbrinuli su i 280 pacijenta s drugim hitnim stanjima koji su se zatekli na hrvatskim cestama. Prosječno vrijeme izlaska na intervenciju tijekom turističke sezone iznosilo je 14 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 45 minuta, što znači da su pacijenti zbrinuti unutar „zlatnog sata“. Nažalost, na mjestu nesreće smrtno je stradalo devet osoba, dok su dvije osobe podlegle ozljedama u vozilu HMS-a.

Uz redovite timove HMS-a, tijekom protekle turističke sezone uveli smo i 14 dodatnih prometnih timova HMS-a na državne ceste i autoceste. Na autocesti A1 bilo je raspoređeno sedam timova i to na točkama Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd. Na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac bila su tri tima i to u Kutini, Okučanima i Županji, na A6 Zagreb-Rijeka tim u Delnicama, dok je na državnoj cesti D8 i D25 dežurao tim u Karlobagu. Državnu cestu D1 pokrivao je tim u Korenici, a Istarski Ipsilon tim smješten u Pazinu.

Podijeli: