Do kraja srpnja dodatni prometni timovi HMS-a zbrinuli 252 pacijenta

U prvih šest tjedana pojačanih dežurstava na cestama, dodatni prometni timovi hitne medicinske službe (HMS) imali su ukupno 186 intervencija tijekom kojih su uspješno zbrinuli 252 ozlijeđenih i oboljelih pacijenata.

Prema statistikama kojima raspolaže Hrvatski zavod za hitnu medicinu prosječno vrijeme dolaska tima HMS-a na intervenciju je 13 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 47 minuta, što znači da su pacijenti zbrinuti unutar „zlatnog sata“. Zavod, nažalost, bilježi i crnu statistiku: na mjestu nesreće smrtno je stradalo pet osoba.

Podsjetimo, zbog povećanog intenziteta prometa na cestama tijekom turističke sezone organizirano je dežurstvo 14 dodatnih prometnih timova HMS-a. Na autocesti A1 raspoređeno je sedam timova i to na točkama Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd. Na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac nalaze se tri tima i to u Kutini, Okučanima i Županji, na A6 Zagreb-Rijeka dežura jedan tim u Delnicama. Na državnoj cesti D8 i D25 dežura tim u Karlobagu, a na državnoj cesti D1 je tim u Korenici. Tim HMS-a koji dežura na Istarskom Ipsilonu smješten je u Pazinu. Oni će do 31. kolovoza tijekom 24 sata pružati pravodobnu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb na državnim prometnicama, dok će u razdoblju od 1. do 29. rujna 2014. dežurati vikendom.

Podijeli: