Cro-MRMI: Osma generacija polaznika naučila kako medicinski odgovoriti na velike nesreće

U Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu proteklog je vikenda održan tečaj Medicinski odgovor na velike nesreće (Medical Response to Major Incidents) – Cro-MRMI na kojem je, uz 60 polaznika - zdravstvenih djelatnika, uključujući izvanbolničku i bolničku hitnu medicinsku službu, te pripadnika ostalih žurnih službi, sudjelovao i ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

"Zahvaljujući provedbi ove vrste edukacije zdravstvenih djelatnika, zdravstvenih i drugih timova osigurava se jedinstveni sustav medicinskog odgovora na velike nesreće i katastrofe, ali i kontinuirana provjera postojećih protokola s ciljem stalnog unapređenja zbrinjavanja hitnih pacijenata u velikim nesrećama i katastrofama", istaknuo je tom prigodom ministar zdravstva. Dodao je kako upravo tragični događaji poput nedavne prometne nesreće s velikim brojem ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba uslijed slijetanja autobusa kosovskih oznaka na autocesti A3 kod Slavonskog Broda potvrđuju važnost ovakve edukacije.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglasila je kako Cro-MRMI tečaj podiže znanje i kompetencije svih uključenih u zbrinjavanje ozlijeđenih u velikim nesrećama te podsjetila da su u lancu intervencije policija, vatrogasci, izvanbolnička hitna služba i bolnički odgovor.

Tečaj Medicinski odgovor na velike nesreće – Cro-MRMI u Hrvatskoj se provodi već osmu godinu u suradnji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog društva za medicinu katastrofe, Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod te Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a dosad je educirano 449 polaznika koji su u svojoj domeni posla spremni odgovoriti na masovne nesreće. Edukacija je obuhvatila uvodna teorijska predavanja i praktično usavršavanje za donošenje odluka na svim razinama. Polaznici su prošli kroz stvaran scenariji zbrinjavanja masovne nesreće od izvanbolničkog odgovora, transporta, komunikacije, bolničkog odgovora do zapovijedanja s realnim podacima i sa stvarnim utroškom vremena i resursa.

MRMI je poslijediplomski tečaj Europskog društva za traumatologiju i hitnu kirurgiju koji se trenutno provodi u 12 europskih zemalja. Njime se provjeravaju postojeći protokoli i planovi sustava kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti i napravile korekcije. Uz upoznavanje s organizacijom rada u odgovoru na veliku nesreću, tečaj polaznicima omogućava provjeru vlastitih sposobnosti donošenja odluka u kriznim situacijama, kao i sposobnosti za rad u timu te prilikom primjene standardnih operativnih postupaka.

 

Podijeli: