95 intervencija hitne helikopterske medicinske službe u Dubrovniku

Nakon gotovo četiri mjeseca, danas je završen projekt hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) na dubrovačkom području uspostavljen početkom ljeta u suradnji Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutarnjih poslova i Dubrovačko-neretvanske županije. Tim HHMS-a koji je bio stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) od 10. srpnja 2016. obavio je 95 hitnih medicinskih intervencija i zbrinuo jednaki broj pacijenata.

Izrazito velika udaljenost između bolnica za prijevoz i zbrinjavanje hitnih pacijenata medicinskim vozilom na području Dubrovačko-neretvanske županije zahtijevala je organizaciju dodatnih aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju pružanja hitne medicinske skrbi. S obzirom na to da HHMS omogućuje pristup medicinskog osoblja i skrb za pacijente na udaljenim i prometno loše povezanim područjima, pozicioniranjem tima HHMS-a u Dubrovniku omogućen je pravovremeni pristup bolnicama i dostupnost odgovarajuće medicinske skrbi svim stanovnicima i posjetiteljima otočnih, ruralnih i slabo naseljenih područja ove županije, na zadovoljstvo njenih građana i svih aktera ovog projekta.

Najveći broj intervencija, ukupno 49, tim HHMS-a imao je na otoku Korčuli, potom u Metkoviću (17) i Orebiću (12). Na Lastovu je tim HHMS-a zbrinuo sedam hitnih pacijenta, u Pločama pet, na Mljetu dva te po jednog hitnog pacijenta u Stonu i na otocima Koločepu i Lopudu. Prema podacima HZHM-a, u najvećem broju slučajeva, čak 76 puta, hitni pacijenti prevezeni su na helidrom Medarevo u sastavu Opće bolnice Dubrovnik, dok su 17 puta prevezeni na helidrom Firule Kliničkog bolničkog centra Split i dva puta u Zračnu luku Dubrovnik gdje ih je preuzeo zemaljski tim HMS-a i prevezao na daljnje bolničko liječenje.

Tehničke karakteristike MUP-ovog helikoptera korištenog u ovom projektu, a koji je opremljen poput vozila za hitne medicinske intervencije, olakšale su pristup pacijentu, budući da se njime moglo slijetati na različite površine. Time se izravno utjecalo na brzinu zbrinjavanja hitnih pacijenta i uvelike skraćivalo njihov prijevoz do odgovarajuće bolnice, što je iznimno važno u zbrinjavanju pacijenata s ozljedom glave te srčanim i moždanim udarom. Helikopterska hitna medicinska služba kao nadopuna zemaljskom HMS-u podigla je kvalitetu zdravstvene zaštite na području Dubrovačko-neretvanske županije sukladno standardima Europske unije, a velik broj akcija zbrinjavanja hitnih pacijenata ovim helikopterom, kao i njihova djelotvornost, ukazuju na snažnu potrebu uspostavljanja ove službe u Dubrovniku tijekom cijele godine.

 
Podijeli: