Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije obnovio vozni park

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije od jučer je bogatiji za četiri nova, potpuno opremljena vozila ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Ključeve vozila je djelatnicima ispostava u Klanjcu, Konjščini, Mariji Bistrici i Pregradi uručio župan Željko Kolar, a svečanoj primopredaji vozila prisustvovala je pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Branka Tomljanović, dr. med. Ovom su prigodom djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije izveli pokaznu vježbu zbrinjavanja pacijenta koji je pao uslijed poledice i slomio kralježnicu.

U nabavi novih vozila, četiri za krapinsko-zagorski Zavod za hitnu medicinu te tri sanitetska vozila za županijski Dom zdravlja, sudjelovala je Krapinsko-zagorska županija u iznosu od 1,8 milijun kuna iz decentraliziranih i izvornih sredstava. „Imamo dobro organiziran zdravstveni sustav na području županije, s najboljom Mrežom hitne medicine. Imamo i sjajne, educirane kadrove, koji da bi mogli kvalitetno obavljati svoj posao, moraju imati i uvjete za to, a u ovom slučaju, to su moderna i pouzdana vozila koja su adekvatno opremljena“, istaknuo je na svečanoj primopredaji vozila župan Kolar. Bez obzira u kojem se dijelu Krapinsko-zagorske županije nalazili, svi žitelji, kao i stotine tisuće turista koji godišnje prođu kroz županiju moraju u slučaju nesreće imati jednaku mogućnost za preživljavanje, zaključio je župan.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić naglasio je kako je Zavod ove godine zaprimio 25.000 poziva, od čega je 12.000 intervencija obavljeno na terenu, dok je u prostorima za reanimaciju obrađeno 12.500 pacijenata. Uz velik broj odrađenih intervencija, istaknuo je i da su smanjili vrijeme odaziva na intervenciju za tri minute što, smatra Božić, opravdava ulaganje u izvanbolničku hitnu medicinsku službu (HMS). Vozila ispunjavanju uvjete propisane Standardom vozila i vanjskog izgleda vozila za obavljanje djelatnosti izvanbolničke hitne medicine te Pravilnika o minimalnim uvjetima za obavljanje HMS-a. „Vozila su opremljena svom opremom, od respiratora, defibrilatora, aspiratora, svih mogućih pomagala koja danas postoje, kako bi našim zaposlenicima omogućili bolje uvjete rada, a stanovnicima naše županije kvalitetniju, dostupniju i bolju zdravstvenu zaštitu“, rekao je ravnatelj županijskog Zavoda.

 
Podijeli: