Vozila hitne medicinske službe ipak neće plaćati cestarinu

Nakon održanog sastanka na temu naplate cestarina vozilima hitne medicinske službe na kojem su, uz ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maju Grbu-Bujević, dr. med. i pomoćnicu ministra zdravlja Dijanu Cimeru, dr. med., sudjelovali predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskih autocesta d.o.o. te Autoceste Rijeka-Zagreb d.d., odluka o početku naplate s današnjim danom ipak neće biti primijenjena.

Sudionici sastanka složili su se oko stava o specifičnosti djelatnosti hitne medicine u kojoj je svaka minuta ključna za spašavanje života pacijenata, kao i o specifičnosti same prirode intervencije hitne medicinske službe na autocesti te je usuglašeno da se odluka o naplati cestarine ne odnosi na vozila hitne medicinske službe. Nadalje, zbog interesa za pravovremenom i dostupnom zdravstvenom zaštitom stanovništva, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvo zdravlja već su pristupili izmjeni Zakona o cestama kojom će se pitanje izuzeća plaćanja cestarine detaljno regulirati.

Ovom odlukom omogućeno je da se pružanje usluge hitne medicinske intervencije na autocestama u Hrvatskoj i dalje odvija kao i dosad, na dobrobit svih naših građana i turista.

 
Podijeli: