Vozači hitne medicinske službe u Opatiji usvojili nova znanja i vještine

„Iako smo bili relativno strogi, svi polaznici uspjeli su zadovoljiti minimalne kriterije koji se postavljaju pred jednog takvog člana tima hitne medicinske službe“ rekao nam je nakon opatijske edukacije vozača izvanbolničke hitne medicinske službe njezin voditelj mr. sc. Fred Zeidler, dr. med. Edukacija je okupila 30 vozača iz Istarske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske, Varaždinske, Zadarske i Zagrebačke županije.

S temeljnim hitnim medicinskim postupcima i opremom koje su vozači dužni poznavati kako bi doprinijeli timskom radu u zbrinjavanju pacijenta upoznali su ih uz voditelja Zeidlera, instruktori Zoran Aman, Jakov Aranza, Samir Ćoralić, Ileana Lulić i Zoran Vidović. Polaznici na edukacije dolaze s različitim predznanjem, no svi pročitaju propisanu literaturu, doznajemo od prvostupnika sestrinstva Zorana Amana koji nam je ujedno otkrio da su vozačima najdraže radionice s manualnim vještinama poput imobilizacije kralježnice. „Očigledno je kako su barem neki od polaznika, ako ne većina, već prolazili slične edukacije“ – dodao je voditelj Fred Zeidler. Lako je moguće da su te edukacije vodili liječnici ili medicinski tehničari koji su već prošli edukacije Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ističe doktor Zeidler te naglašava da se „na taj način, po principu snježne lopte, pokušava znanje stečeno na edukacijama dalje reproducirati u njihovim službama“.

Bez obzira na godine iskustva u radu hitne medicinske službe, polaznici su pokazali velik interes za edukaciju te smatraju da će im stečena znanja pomoći u daljnjem radu i izazovima svakodnevnog posla. „Svaka čast knjizi, to pročitaš i projuriš, ali praktični rad je nama jako bitan budući da sve to radimo na pacijentima“ rekao nam je Stjepan Kosec koji već 26 godina radi u hitnoj službi u Zaprešiću. Dobar utisak edukacija je ostavila i na Vinka Milovca koji 25 godina radi u zadarskoj hitnoj službi, a posebno ga se dojmila radionica održavanja života kod djece te će im od sada „prilaziti s manje straha i treme“. Edukacijom su zadovoljni i vozači najmlađe hitne u Hrvatskoj, doznajemo od Zdravka Presečkog koji nepunu godinu dana radi u Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije.

Provedena u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, edukacija se završila provjerom znanja polaznika. Hrvatski zavod za hitnu medicinu osigurao je za svakog polaznika primjerak Priručnika za vozače hitne medicinske službe kako bi bolje razumjeli i usvojili nova znanja i vještine.

Podijeli: