Vatrogasnim postrojbama na otocima 20 AVD-a

Zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. danas je, ispred Ministarstva zdravlja, uručila glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH Slavku Tucakoviću 20 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) za vatrogasne postrojbe na otocima.

Defibrilatori su vatrogasnim postrojbama na otocima donirani na inicijativu Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Selca na Braču, a u sklopu u sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ kojeg provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Vatrogasci će proći edukaciju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koja uključuje prepoznavanje hitnih postupaka, posebice iznenadnog srčanog zastoja, i postupke pružanja prve pomoći – pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te uporabu AVD-a. Time će se povećati kvaliteta zdravstvene usluge na otocima.

Osnovne aktivnosti programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. Konačni cilj programa je povećati postotak preživljavanja u slučajevima iznenadne srčane smrti sa sadašnjih 10% na postotak preživljenja veći od 50% uz intervenciju unutar 5 minuta.

   
Podijeli: