Uz bok istinskim herojima i Hrvatski zavod za hitnu medicinu

U ime svih djelatnika hitne medicinske službe koji svakodnevno na terenu spašavaju ljudske živote, Hrvatski zavod za hitnu medicinu primio je zahvalnicu za potporu i suradnju te promicanje sustava zaštite i spašavanja koju, uz priznanja za „Naročit pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske“,  jednom godišnje dodjeljuje Državna uprava za zaštitu i spašavanje. U zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka zahvalnicu je preuzela ravnateljica Zavoda prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Ovogodišnji dobitnici priznanja za „Naročit pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske“ su Katarina Prungl, Dean Grublješić i Kruno Kovačević. „Uličnim herojima“, koji su se tijekom 2012. godine istaknuli požrtvovnošću i nesebičnošću, čestitali su ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za obranu Zlatko Gareljić. Hrabroj konobarici Jadrolinijina trajekta Petar Hektorović Katrini Prungul koja je u siječnju 2012. skočila u hladno more i spasila šezdesettrogodišnjeg vozača, nakon što je njegov automobil upao u more s pristaništa u splitskoj trajektnoj luci, priznanje je uručio ministar Ranko Ostojić. Prvi čovjek  Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić priznanje je dodijelio Deanu Grublješiću koji je, također u siječnju ove godine, iz zapaljenog automobila na autocesti kod čvora Oštrovica spasio život nesretnom vozaču kojeg je već bio zahvatio plamen. Kruno Kovačević istinski je heroj u Buševcu kraj Velike Gorice gdje je iz plamteće kuće na sigurno izvukao peteročlanu susjedovu obitelj. Priznanje mu je dodijelio savjetnik predsjednika  Zlatko Gareljić.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje ova priznanja dodjeljuje s ciljem senzibiliziranja hrvatske javnosti o tome da sustav zaštite i spašavanja čine pojedinci i hitne službe koji u jednom trenutku postaju heroji i izlažu opasnosti svoje živote kako bi spasili tuđi život.

Podijeli: