UVOĐENJE TELEMEDICINSKIH USLUGA NA PODRUČJU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

Na današnjem radnom sastanku koji se održao u prostorima Ličko-senjske županije u Gospiću, sudjelovali su župan mr. Darko Milinović, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. sa suradnicima te ravnatelji svih pet domova zdravlja s područja županije; Gospić, Korenica, Otočac, Senj i Novalja.
Razgovaralo se o povezivanju zdravstvenih ustanova putem sustava telemedicine. Navedeni sustav omogućuje dijagnostiku, liječenje i kontrolu pacijenata na daljinu, što je neophodno za unaprjeđenje sustava zdravstva, posebice na udaljenim i depriviranim područjima.
Telemedicina obuhvaća usluge teleradiologije, kardiologije/holter EKG i holter tlaka, transfuzije, teleneurologije i hemodijalize. Mrežu i opremu za uvođenje telemedicinskih usluga, edukaciju zdravstvenih djelatnika, kao i tehničku podršku 24 sata 7 dana u tjednu osigurava Hrvatski zavod za hitnu medicinu.
Prim. Grba-Bujević govorila je o mogućnostima telemedicine koja predstavlja budućnost zdravstva i približila trenutno stanje u Ličko-senjskoj županiji. Istaknula je da su svi domovi zdravlja na navedenom području spojeni na HealtNet mrežu što je temeljni preduvjet za uvođenje telemedicinskih usluga. Plan je prvo uvesti telemedicinsku uslugu kardiologije/holter EKG-a i holter tlaka te pokrenuti Program e-Usavršavanje za provođenje stručnih usavršavanja putem videokonferencijskog sustava.
U svom obraćanju predstavnicima medija prim. Grba-Bujević istaknula je mogućnosti unaprjeđenja zdravstvenog sustava njegovom digitalizacijom odnosno uvođenjem telemedicinskih usluga na područjima gdje je to potrebno, dok je župan mr. Milinović naglasio kako će se uvođenjem telemedicinskih usluga na područje Ličko-senjske županije smanjiti liste čekanja i ubrzati provođenje zdravstvene usluge.

Podijeli: