Uspostavljena mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti

Isporukom radnih stanica Odjelu neurologije zadarske Opće bolnice u srijedu, 10. lipnja 2020., realizacija IPA projekta NeurNet – Mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti privedena je samom kraju. Projekt ukupne vrijednosti od gotovo 866 tisuća eura provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva Bosne i Hercegovine i Ministarstvom zdravlja Crne Gore.

Primopredaji radnih stanica prisustvovali su predstavnici HZHM-a Maja Dragosavac, dipl. pol. i Kristijan Vranjković, str. spec. ing. inf. teh., te savjetnik ministra Federalnog ministarstva zdravstva Vedran Marčinko. Riječ je o posljednjoj opremi koju je bilo potrebno dostaviti kako bi se primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije bolnice uključene u projekt iz Hrvatske i regije spojile u mrežu kojom im se omogućila suradnja sa Zavodom za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava kao referentnim centrom. Cilj uspostave ove mreže je poboljšanje kvalitete i dostupnosti usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti. Njezinim formiranjem i implementacijom provodit će se audiovizualna komunikacija i konzultacije te razmjena nalaza, snimaka i očitanja između bolnica i referentnog centra što će osigurati postavljanje točnih dijagnoza i liječenje na daljinu.

Prethodno su u okviru projekta NeurNet bolnicama u Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Splitu, Vukovaru i Zadru implementirani video elektroencefalografi (EEG) sa softverom za EEG analizu, a isporučena im je i druga oprema nužna za uspostavljanje mreže. Jednaka oprema nabavljena je i za zdravstvene ustanove u regiji koje su uključene u projekt - Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila, Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Klinički centar Crne Gore i Bolnicu Bar. Time su ostvareni uvjeti za uspješnu realizaciju mreže kojom će se osigurati maksimalna iskoristivost kapaciteta i stručnosti djelatnika Zavoda za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava na cijelom programskom području. Također, mrežom će se smanjiti nepotreban prijevoz, stres i zdravstveni rizici pacijenta s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti.

 

Podijeli: