Udruga hrvatskih pacijenata dodijelila zahvalnice za najliječnicu i najtehničara hitnjacima

Prema izboru pacijenata najbolja liječnica 2018. godine je voditeljica ispostave Solin Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Jelena Aranza, dr. med., dok je najbolja medicinska sestra, odnosno tehničar pomoćnik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić, mag. med. techn. Zahvalnice im je u srijedu, 6. veljače 2019., povodom Svjetskog dana bolesnika dodijelio predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje kako bi im tako Udruga zahvalila i odala priznanje na njihovom svakodnevnom profesionalnom radu, ali i humanističkom odnosu prema pacijentima. Dodjeli je nazočio i državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med. koji je istaknuo da je rad u hitnoj službi stresan i vrlo zahtjevan posao koji traži dobru uvježbanost, a hrvatski hitnjaci po brzini intervencije spadaju među najbolje u Europi.

Doktorica Jelena Aranza gotovo 30 godina radi u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi (HMS), čak 24 godine vodila je ispostavu Trogir Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, a posljednjih pet godina voditeljica je ispostave Solin. Biti hitnjak za nju je stil življenja, a uz svoje naporne smjene drži edukacije iz prve pomoći polaznicima od vrtićke do odrasle dobi, surađuje s Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskim Auto klubom te organizira vježbe za žurne službe, od kojih je najveća bila Medena 2006 s više od 500 sudionika. „Kopnom, morem, zrakom, sve pod HMS znakom“, deviza je doktorice Aranze koja je počašćena priznanjem Udruge hrvatskih pacijenata jer je zamijećen njezin tridesetogodišnji trud u toj zahtjevnoj i nerijetko stresnoj službi. „Hitna medicinska služba značajno je napredovala od vremena kada sam počela raditi 1991. u Hitnoj u Trogiru. Tada smo imali samo dvije jakne, tako da je jedan od troje članova tima uvijek morao nositi svoju civilnu jaknu. Danas u svakom vozilu i ambulanti imamo defibrilator, oprema je standardizirana, imamo medicinska vozila i uniforme, te edukaciju, kao i specijalizaciju iz hitne medicine“, naglasila je prilikom uručenja zahvalnice doktorica Jelena Aranza.

Medicinski tehničar Perica Vucelić iza sebe ima 16 godina iskustva u radu izvanbolničkog HMS-a. Prošao je profesionalni put od medicinskog tehničara u timu HMS-a, preko glavnog medicinskog tehničara do pomoćnika ravnatelja za kvalitetu u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije. Skromno naglašava kako je dobivena zahvalnica Udruge hrvatskih pacijenata nagrada i svim njegovim kolegama u izvanbolničkom HMS-u, jer pojedinac u sustavu hitne medicine ništa ne može napraviti sam, bez potpore drugih. „Ova nagrada je golema satisfakcija za daljnji rad, a cilj nam je u svakodnevnom radu poboljšati kvalitetu i usluge pacijentima. Ona je i sada na visokoj razini, ali svaki pravi hitnjak to želi poboljšavati”, izjavio je Perica Vucelić.

 

Podijeli: