U Sisku održana tematska radionica za pripadnike romske nacionalne manjine

Posljednja u nizu tematskih radionica o djelokrugu rada hitne medicinske službe (HMS) za pripadnike romske nacionalne manjine održana je u ponedjeljak, 10. studenog 2014., u Sisku. Radionicu je vodila pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Branka Tomljanović, dr. med., a prisustvovao je i saborski zastupnik te član Kluba zastupnika nacionalnih manjina Veljko Kajtazi.

HMS pacijente razlikuje jedino i isključivo prema stupnju hitnosti istaknula je doktorica Tomljanović te okupljenima objasnila da je u situacijama kada je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje važno što prije kontaktirati medicinskog dispečera na broj 194. Ispravnim postupcima pozivanja HMS-a građani doprinose boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe, dok neodgovornim korištenjem resursa HMS-a onemogućavaju pružanje medicinske skrbi onima čiji je život zaista ugrožen, zaključila je doktorica Tomljanović. Romskoj nacionalnoj manjini predstavila je i Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Gotovo svi okupljeni okušali su se u postupcima oživljavanja osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).

Hrvatski zavod za hitnu medicinu drži da se jedino kroz kontinuiranu edukaciju može unaprijediti standard zdravstvene zaštite i osigurati kvalitetnije uvjete za život u romskim zajednicama, a održane radionice na tom su tragu. U narednom razdoblju dodatno će se za uporabu AVD uređaja educirati nekolicinu Roma iz svakog naselja u kojima su radionice održane nakon čega će se uređaji i postaviti u ta naselja.

Podijeli: