U rad pušteni AVD uređaji u Korenici i Rakovici

U sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život" u utorak, 24. svibnja 2022., u rad su puštena dva automatska vanjska defibrilatora (AVD), od kojih je jedan postavljen na zgradu Javne vatrogasne postrojbe Plitvička Jezera u Korenici, dok se drugi nalazi u zgradi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakovica.

"Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj svake godine umre 9000 osoba, no pravodobnom reakcijom - pravilnim izvođenjem postupka oživljavanja i ranom uporabom AVD-a, mogućnost preživljavanja se povećava na više od 50 posto", rekao je tom prigodom Saša Balija, mag. med. techn. iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM). Naglasio je da su i Općina Rakovica i JVP Plitvička jezera prepoznali važnost programa "Pokreni srce-spasi život" te ispunili sve uvjete za postavljanje i puštanje u rad AVD uređaja koje im je donirao HZHM i koji će sigurno dodatno doprinijeti sigurnosti zajednice.

Korisnim donacijama prethodila je edukacija o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD-a koju su za pripadnike JVP-a Plitvička jezera proveli nacionalni instruktori HZHM-a iz Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, dok su djelatnike Općine Rakovica i pripadnike DVD-a Rakovica educirali nacionalni instruktori HZHM-a iz karlovačkog Zavoda za hitnu medicinu. Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, a AVD uređaj omogućava građanima da u slučaju iznenadnog zastoja srca pomognu svojim bližnjima i prije dolaska hitne medicinske službe. Uređaj je jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Oba donirana AVD uređaja uključena su u Mrežu AVD-a RH.

Podijeli: