U Općini Žakanje postavljen AVD uređaj i educirani volonteri za njegovo korištenje

U sklopu Dana Općine Žakanje, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. pustila je u rad automatski vanjski defibrilator (AVD) koji je postavljen na općinsku zgradu. Da je AVD uređaj potreban stanovnicima Općine Žakanje primijećeno je tijekom radionica Hitna stanja u dječjoj dobi koje je, u suradnji s nacionalnim instruktorima hitne medicinske službe (HMS) iz HZHM-a i Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, inicirala ravnateljice Osnove škole Žakanje dr. sc. Vesna Hajsan-Dolinar, dipl. ing.

Zbog svoje važnosti AVD uređaj postavljen je na općinsku zgradu kako bi 24 sata dnevno bio dostupan što većem broju stanovnika, a kako bi se spriječila eventualna krađa isti je pod stalnim video nadzorom. Uređaj omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska HMS-a, jer je prijenosni AVD jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Osim toga, uključen je u Mrežu AVD-a RH te se, čim ga se izvadi iz ormarića, alarmira hitna služba.

Kako bi AVD uređaj stanovnici Žakanja pravilno koristili predstavnice HZHM-a, mr. sc. Milena Car, dr. med. i Branka Tomljanović, dr. med., provele su u Osnovnoj školi Žakanje edukaciju Osnovne mjere održavanja života uz uporabu AVD-a. Edukaciju je uspješno završilo 15 djelatnika Općine Žakanje, OŠ Žakanje, Dječjeg vrtića Čarolija, Dobrovoljnog vatrogasnog društva te čak i konobarica ugostiteljskog obrta u neposrednoj blizini zgrade Općine Žakanje. Polaznici su naučili prepoznati iznenadni srčani zastoj, zatim postupak pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te kako upotrijebiti AVD. Edukacija se provela u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ kojeg provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s HZHM-om i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

 
Podijeli: