U Belom Manastiru nastavljen ciklus jednokratnih radionica za pripadnike romske nacionalne manjine

U suradnji sa saborskim zastupnikom te članom Kluba zastupnika nacionalnih manjina Veljkom Kajtazijem, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. i savjetnik za sestrinstvo Zavoda Damir Važanić, mag. med. techn. održali su u petak, 10. listopada 2014., u Belom Manastiru radionicu o važnostima i specifičnostima djelatnosti hitne medicine za pripadnike romske nacionalne manjine.

Glavni cilj radionice je povećati povjerenje romskih obitelji u djelatnike hitne medicinske službe (HMS) čime bi se dodatno poboljšali uvjeti života u romskim zajednicama. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu okupljenima je objasnila da HMS pacijente razlikuje jedino i isključivo prema stupnju hitnosti te da je u situacijama kada je izravno ugrožen život važno što prije kontaktirati medicinskog dispečera na broj 194. Pojasnila im je da ako postupe po uputama medicinskog dispečera mogu pomoći u zbrinjavanju ozlijeđene ili bolesne osobe.

Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ romskoj nacionalnoj manjini u Belom Manastiru predstavio je Damir Važanić. Upozorio ih je na problem učestalosti iznenadnog srčanog zastoja i pokazao im kako pravilno izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje te pružiti prvu pomoć uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).

Podijeli: