Svjetski dan oživljavanja: Za uporabu AVD uređaja dosad educirano preko 4000 naših sugrađana

Svjetski dan oživljavanja koji svake godine obilježavamo 16. listopada prilika je da iznova osvijestimo ozbiljnost i težinu problema iznenadnog srčanog zastoja od kojeg godišnje u Hrvatskoj umre 9000 osoba te naglasimo važnost edukacije građana koji mogu pružiti pomoć osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj i tako spasiti život.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u Hrvatskoj, a toj skupini pripada i iznenadni srčani zastoj kod kojeg uslijed poremećaja srčanog ritma dolazi do trenutnog gubitka srčane funkcije te prestanka dotoka krvi u mozak i druge organe, odnosno do smrti. Iznenadni srčani zastoj ne bira ni vrijeme ni mjesto, a žrtve su nerijetko i sportaši te mlade i zdrave osobe. Preživljavanje se značajno povećava brzom intervencijom, unutar tri do pet minuta, koja obuhvaća postupak oživljavanja uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).

Nažalost, nijedna hitna medicinska služba (HMS) u svijetu ne može u svim slučajevima unutar tri minute doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, stoga je iznimno važno građane upoznati s osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD uređaja. Stoga je Hrvatski zavod za hitnu medicinu s Ministarstvom zdravstva još 2013. godine pokrenuo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život". Osnovne aktivnosti programa su promicanje važnosti rane defibrilacije, povećanje dostupnosti AVD uređaja i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. U suradnji sa županijskim zavodima za hitnu medicinu te lokalnim i regionalnim samoupravama, HZHM je dosad educirao 4279 građana kako bi ih osnažio da pomognu jedni drugima, spriječe loš ishod iznenadnog srčanog zastoja i tako doprinesu sigurnosti zajednice.

Preuzmite letak "Pokreni srce- spasi život".

 

 

 

Podijeli: