Studijski posjet Aachenu u okviru projekta Uvođenje daljinskog nadzora u hitnu medicinsku službu

U sklopu tehničke pomoći Europske komisije na projektu Uvođenje daljinskog nadzora u hitnu medicinsku službu, u studijskoj posjeti Aachenu prošlog su tjedna sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Dragosavac, dipl. pol. i Saša Balija, mag. med. techn.

Obišli su Sveučilišnu bolnicu te Aachen Institute for Rescue Management and Public Safety (ARS) kako bi se kroz neposrednu komunikaciju i dijalog upoznali s njihovim telemedicinskim rješenjima u hitnoj medicini. Naime, Aachen je jedan od prvih gradova koji je telemedicinski povezao vozilo hitne medicinske službe (HMS) s liječnikom u telekonzultantskom centru, pri čemu se u realnom vremenu prenose vitalni parametri pacijenta s uređaja iz vozila, a konzultacije obavljaju putem video-poziva. Aachenski model rada pokazao je izuzetne rezultate u efikasnosti i kvaliteti pružene usluge te će se odlukom pokrajinske vlade North Rhine-Westphalia proširiti na još 17 drugih gradova.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu dobio je tehničku pomoć Glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije za projekt Uvođenje daljinskog nadzora u hitnu medicinsku službu kojim će se razviti nacionalni okvir za telemedicinsko povezivanje vozila izvanbolničkog HMS-a s telekonzultantima. Time će se omogućiti prijenos vitalnih parametara pacijenata iz vozila HMS-a u realnom vremenu te osigurati medicinska podrška mladim liječnicima izvanbolničkog HMS-a, kao i timovima T2 bez liječnika.

Podijeli: