Sklopljeni novi ugovori za početak EU projekta Specijalističko usavršavanje doktora medicine

U Ministarstvu zdravstva danas su svečano potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava uspješnim prijaviteljima za projekt Specijalističko usavršavanje doktora medicine koji se provodi u okviru europskog Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020. Ovim se ugovorima uručilo 82 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 21 županijski zavod za hitnu medicinu i dom zdravlja, a istima je obuhvaćeno financiranje 76 specijalizanata na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med., državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković-Knežević, dipl. iur., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.,ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, dipl. iur. te brojni predstavnici jedinica područne (regionalne) samouprave te ravnatelji zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja. Projekt Specijalističko usavršavanje doktora medicine pokrenut je zbog poboljšanja pristupa zdravstvenoj zaštiti u manje atraktivnim, ruralnim i nerazvijenim područjima osiguranjem dovoljnog broja specijalista kako bi se postupno smanjilo upućivanje pacijenata u bolnice te osigurala veća učinkovitost u pružanju usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini. Za projekt je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 187 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima će se financirati 112 specijalizacija iz obiteljske medicine, 52 specijalizacije iz pedijatrije, 41 specijalizacija iz ginekologije i opstetricije, 14 specijalizacija iz kliničke radiologije te 54 specijalizacije iz hitne medicine. Ugovore potpisuju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao posrednička tijela, s ravnateljima županijskih zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja kao korisnicima tih sredstava.

Podsjetimo, u veljači ove godine potpisani su prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava kojima se uručilo 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje 82 specijalizanta na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Ubrzo će biti obrađene i preostale prijave, nakon čega će biti pokriveni financijski troškovi još 115 specijalizacija.Krajnji rok za završetak svih aktivnosti svakog pojedinog projekta specijalizacije je 31. prosinac 2023. godine.

 
Podijeli: