Radionica Oživljavanje u zajednici ponovo u Petrinji

Predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu po treći su put otišli u Petrinju održati radionicu Oživljavanje u zajednici kako bi građane-laike osvijestili o problemu iznenadnog srčanog zastoja i upoznali ih s vještinama pružanja prve pomoći. Nastavak je to uspješne suradnje Zavoda s Gradom Petrinjom i  tamošnjom udrugom Naš život koji su prepoznali važnost ove radionice za zajednicu.

Ovog puta polaznici radionice bili su vatrogasci iz Vatrogasne zajednice grada Petrinje, a predstavnici Zavoda educirali su ih o pružanju osnovnih mjera održavanja života te pravilnom korištenju automatskog vanjskog defibrilatora. Pored praktičnih vježbi, kroz razmjenu informacija i predavanja polaznicima se pojasnilo kada zvati hitnu medicinsku službu te kako komunicirati s medicinskim dispečerom koji zaprima hitan poziv.

Radionica Oživljavanje u zajednici provodi se u okviru Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije Ministarstva zdravlja pod nazivom „Pokreni srce-spasi život“, a njime se kroz upoznavanje građana-laika s vještinama prve pomoći želi osnažiti pojedince i doprinijeti sigurnosti zajednice. Edukacija građana-laika od iznimne je važnosti za lokalnu zajednicu jer pojedinac educiran za pružanje prve pomoći može spasiti život svom sugrađaninu održavajući ga na životu sve do dolaska tima hitne medicinske službe.

 

Podijeli: