Radionica Oživljavanje u zajednici održana u Motovunu

Na inicijativu Općine Motovun, a u suradnji s Istarskom i Varaždinskom županijom te Zavodima za hitnu medicinu Istarske i Varaždinske županije, HLZ Hrvatsko društvo za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za hitnu medicinu su u Motovunu 11. i 12. studenog 2014. održali radionicu Oživljavanje u zajednici. Radionicu je podržao i zamjenik ministra zdravlja prim. mr. sc. Marijan Cesarik, dr. med.

Cilj radionice bio je upoznavanje polaznika s vještinama pružanja prve pomoći, a predavači su im kroz razmjenu informacija i predavanja objasnili što su to hitna stanja u medicini, kada i kako pozvati hitnu medicinsku službu te što reći medicinskom dispečeru koji zaprima hitan poziv. Ukupno 55 osoba iz devet lokalnih institucija te tri mještana Motovuna prijavili su se za radionicu Oživljavanje u zajednici, a njih 24 i za tečaj Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Potonji tečaj svi sudionici su uspješno završili. U anketi provedenoj po završetku radionice polaznici su izrazili zadovoljstvo s njezinim programom te organizatorima poručili da ovako korisne edukacije treba provoditi po cijeloj Hrvatskoj.

Od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba, a srčani zastoj može se dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama. Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj. Jednostavnim postupcima održavanja života građani mogu spasiti život svojim bližnjima čak i prije dolaska hitne medicinske službe. Edukacija je stoga iznimno važna, naročito na područjima gdje postoji niz specifičnosti i posebnih zahtjeva u osiguravanju zdravstvene zaštite stanovništva kao što je Motovun. U tu svrhu ispred hotela Kaštel u Motovunu postavljen je AVD uređaj nabavljen kroz Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Program provode Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Podijeli: