Proteklih mjesec dana prometni timovi HMS-a imali 116 intervencija i zbrinuli 212 pacijenata

U prvih mjesec dana pojačanih dežurstava na cestama, dodatni prometni timovi hitne medicinske službe (HMS-a) imali su ukupno 116 intervencija. Dvije su osobe, nažalost, smrtno stradale na mjestu nesreće, a timovi HMS-a uspješno su zbrinuli 212 ozlijeđenih odnosno oboljelih osoba. Na mjestu događaja hitna medicinska usluga pružena je 131 pacijentu te je njih 106 prevezeno na hitni prijem zbog potrebe daljnjeg kirurškog liječenja. Osim stradalih u prometnim nesrećama, dodatni timovi HMS-a zbrinuli su i 59 osoba s drugim hitnim stanjima, a koji su se zatekli na hrvatskim cestama.

Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto nesreće u prvih mjesec dana iznosilo je 14 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 42 minute, što znači da su pacijenti zbrinuti unutar „zlatnog sata“.

Podsjetimo, zbog povećanog intenziteta prometa na cestama organizirano je dežurstvo 14 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe. Timovi su smješteni na državnim cestama: A1: Karlovac, Ogulin, Gospić, Benkovac, Šibenik, Dugopolje, Zagvozd; A3: Kutina, Okučani, Županja; A6: Delnice – Lučice; D8, D25: Karlobag; D1: Korenica; Istarski ipsilon A8, A9: Pazin. Dodatni prometni timovi dežurat će duž hrvatskih prometnica do 30. rujna 2013. kako bi svim potrebitima mogli pružiti pravodobnu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb.

Podijeli: